Makłowicz w podróży: Podróż 18. Słowacja - Na wschód
W skrócie: | Robert Makłowicz na wschodniej Słowacji zwiedza m.in. muzeum Andy'ego Warhola. W Mikowej gotuje kluski ze słoniną i bryndzą. W Koszycach przyrządza kotlety wieprzowe z leczo. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
wtorek, 26 listopada za 12 dni |
16:45 | TVP HD |
Opis
Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.
Relacja z samochodowej wyprawy Roberta Makłowicza na wschodnią Słowację. Pierwszym przystankiem na trasie podróży są Medzilaborce, miasto, w którym znajduje się muzeum Andy'ego Warhola. Instytucja leży na szlaku turystycznym Artyści Pogranicza. Po polskiej stronie w Sanoku można obejrzeć prace Zdzisława Beksińskiego. W rodzinnej wsi Warholów, w Mikowej, kucharz z Krakowa gotuje miejscową specjalność: kluski ze słoniną i bryndzą, zwane tutaj strapaczką. Największym miastem wschodniej Słowacji są Koszyce. Tu przyszedł na świat węgierski pisarz Sándor Márai, autor "Wyznań patrycjusza". Nad miastem wznosi się zbudowana w stylu późnogotyckim katedra św. Elżbiety. W Koszycach Robert przyrządza kotlety wieprzowe z leczo, a w miejscowych restauracjach degustuje: kaczkę w czerwonej kapuście, befsztyk wołowy i placki ziemniaczane z grzybami, strudel makowy z wiśniami, tort Dobosza oraz lindzkie ciasteczka kruche. Koszyce szykują się do organizacji MŚ w hokeju na lodzie w 2011 roku, a dwa lata później staną się Europejską Stolicą Kultury.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Robert Makłowicz gospodarz
Zobacz także
- Makłowicz w podróży: Podróż 1. Trentino - Alto Adige. Alpejska Górna Adyga - magazyn kulinarny - piątek, 15 listopada 7:00 i 2 późniejsze emisje
- Makłowicz w podróży: Podróż 1. Trentino - Alto Adige. Skarby południowego Tyrolu - magazyn kulinarny - piątek, 15 listopada 10:05
- Makłowicz w podróży: Podróż 16. Estonia - Wschód - magazyn kulinarny - piątek, 15 listopada 16:45
- Makłowicz w podróży: Podróż 22. Irlandia Północna - Kierunek Atlantyk - magazyn kulinarny - sobota, 16 listopada 6:20
- Makłowicz w podróży: Podróż 22. Irlandia Północna - Tropem legend - magazyn kulinarny - sobota, 16 listopada 6:55
- Makłowicz w podróży: Podróż 33. Zanzibar - Wyspa przypraw - magazyn kulinarny - sobota, 16 listopada 15:50
- Makłowicz w podróży: Podróż 30. Londyn - Brytyjska chwała - magazyn kulinarny - niedziela, 17 listopada 6:20
- Makłowicz w podróży: Podróż 30. Londyn - podróż sentymentalna - magazyn kulinarny - niedziela, 17 listopada 6:55
- Makłowicz w podróży: Podróż 16. Estonia - Tallin - magazyn kulinarny - poniedziałek, 18 listopada 16:45
- Makłowicz w podróży: Podróż 1. Trentino - Alto Adige. Alpejska kraina Ladynów - magazyn kulinarny - poniedziałek, 18 listopada 19:45 i 2 późniejsze emisje