Makłowicz w podróży: Podróż 18. Słowacja - Na wschód
W skrócie: | Robert Makłowicz na wschodniej Słowacji zwiedza m.in. muzeum Andy'ego Warhola. W Mikowej gotuje kluski ze słoniną i bryndzą. W Koszycach przyrządza kotlety wieprzowe z leczo. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
poniedziałek, 24 lutego za 13 dni |
19:45 | TVP Rozrywka |
Opis
Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.
Relacja z samochodowej wyprawy Roberta Makłowicza na wschodnią Słowację. Pierwszym przystankiem na trasie podróży są Medzilaborce, miasto, w którym znajduje się muzeum Andy'ego Warhola. Instytucja leży na szlaku turystycznym Artyści Pogranicza. Po polskiej stronie w Sanoku można obejrzeć prace Zdzisława Beksińskiego. W rodzinnej wsi Warholów, w Mikowej, kucharz z Krakowa gotuje miejscową specjalność: kluski ze słoniną i bryndzą, zwane tutaj strapaczką. Największym miastem wschodniej Słowacji są Koszyce. Tu przyszedł na świat węgierski pisarz Sándor Márai, autor "Wyznań patrycjusza". Nad miastem wznosi się zbudowana w stylu późnogotyckim katedra św. Elżbiety. W Koszycach Robert przyrządza kotlety wieprzowe z leczo, a w miejscowych restauracjach degustuje: kaczkę w czerwonej kapuście, befsztyk wołowy i placki ziemniaczane z grzybami, strudel makowy z wiśniami, tort Dobosza oraz lindzkie ciasteczka kruche. Koszyce szykują się do organizacji MŚ w hokeju na lodzie w 2011 roku, a dwa lata później staną się Europejską Stolicą Kultury.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Robert Makłowicz gospodarz
Zobacz także
- Makłowicz w podróży: Podróż 2. Ekwador - Eldorado - magazyn kulinarny - dziś, 11 lutego 15:55
- Makłowicz w podróży: Sardynia - Costa Smeralda - magazyn kulinarny - dziś, 11 lutego 16:45
- Makłowicz w podróży: Podróż 15. Tunezja - Tunis - magazyn kulinarny - dziś, 11 lutego 19:45 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Podróż 2. Ekwador - Nad Pacyfikiem - magazyn kulinarny - środa, 12 lutego 15:55
- Makłowicz w podróży: Podróż 44. Sardynia - Koral, korek i langusta - magazyn kulinarny - środa, 12 lutego 16:45
- Makłowicz w podróży: Podróż 15. Tunezja - Północ - magazyn kulinarny - środa, 12 lutego 19:45 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Podróż 2. Ekwador - Kraj pełen skarbów - magazyn kulinarny - czwartek, 13 lutego 15:55
- Makłowicz w podróży: Podróż 44. Sardynia - Górska Barbagia - magazyn kulinarny - czwartek, 13 lutego 16:45
- Makłowicz w podróży: Podróż 16. Estonia - Wschód - magazyn kulinarny - czwartek, 13 lutego 19:45 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Podróż 9. Islandia - Wyspa gejzerów - magazyn kulinarny - piątek, 14 lutego 7:00 i 1 późniejsza emisja