W kotle historii: To tatarska nasza jazda. Bitwa pod Janowem
magazyn kulinarny Polska 2020-2024
Reżyseria: | Jerzy Grabowski |
---|---|
W skrócie: | O bojowym duchu litewskiej formacji przekonała się bolszewicka kawaleria w lipcu 1920 roku. Wrogowie ponieśli pod Janowem na Podlasiu całkowitą klęskę. Poznamy także popularne potrawy znad Wilejki. |
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
poniedziałek, 14 kwietnia za 5 dni |
8:55 | TVP Historia 2 |
Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
O bojowym duchu litewskiej formacji przekonała się bolszewicka kawaleria ciągnąca na Warszawę w lipcu 1920 roku. Wrogowie ponieśli pod Janowem na Podlasiu całkowitą klęskę. Poznamy także popularne potrawy znad Wilejki.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Łukasz Modelski gospodarz
-
Jerzy Grabowski reżyseria
Zobacz także
- W kotle historii: Pożegnanie z bronią. Ostatnia bitwa I RP - magazyn kulinarny - czwartek, 10 kwietnia 9:00
- W kotle historii: Którędy do salonu? Bankiety trzeciej części "Dziadów" - magazyn kulinarny - piątek, 11 kwietnia 9:00
- W kotle historii: Koniec Jagiellonów. Teatr śmierci w Knyszynie - magazyn kulinarny - wtorek, 15 kwietnia 8:55
- W kotle historii: Urbino w Tykocinie. Łukasz Górnicki - dworzanin polski - magazyn kulinarny - środa, 16 kwietnia 8:55
- W kotle historii: Konrad porywa Henryka. Święta i wojska Piastów - magazyn kulinarny - czwartek, 17 kwietnia 8:50
- W kotle historii: Opony w senacie. Zygmunt August i arrasy - magazyn kulinarny - piątek, 18 kwietnia 8:45
- W kotle historii: Za Kmicicem. Kim był chorąży orszański? - magazyn kulinarny - wtorek, 22 kwietnia 8:55