W kotle historii: Którędy do salonu? Bankiety trzeciej części "Dziadów"
Reżyseria: | Jerzy Grabowski |
---|---|
W skrócie: | W programie dowiemy się m.in., gdzie mieścił się znany z 'Dziadów' Adama Mickiewicza 'salon warszawski' i czy naprawdę mówiono tam po francusku. Poznamy też potrawy, jakie jadał Wincenty Krasiński. |
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
sobota, 8 lutego za 9 dni |
10:30 | TVP Historia 2 |
Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
Bal u senatora opisywany w trzeciej części Dziadów Adama Mickiewicza to jaskrawy portret rosyjskich "elit" i prześladowanego obozu patriotycznego. W programie dowiemy się m.in., gdzie mieścił się, również znany z Dziadów, "salon warszawski" i czy naprawdę mówiono tam po francusku. Poznamy również potrawy, jakie jadał Wincenty Krasiński.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Łukasz Modelski gospodarz
- Jerzy Grabowski reżyseria
Zobacz także
- W kotle historii: Kardynalskie delicje. Włoski triumf Marii Kazimiery - magazyn kulinarny - dziś, 30 stycznia 8:45
- W kotle historii: Wiejsko i wielkomiejsko. Czym Georges Sand karmiła Chopina - magazyn kulinarny - piątek, 31 stycznia 8:50
- W kotle historii: Pożegnanie z bronią. Ostatnia bitwa I RP - magazyn kulinarny - sobota, 1 lutego 10:40
- W kotle historii: Tadeusz Kościuszko i kuchnia dwóch kontynentów - magazyn kulinarny - poniedziałek, 3 lutego 8:50
- W kotle historii: Kuchnia weselna. Co podano w Bronowicach? - magazyn kulinarny - wtorek, 4 lutego 8:55
- W kotle historii: Na wysokiej połoninie. Kuchnia znad Prutu i Czeremoszu - magazyn kulinarny - środa, 5 lutego 8:55
- W kotle historii: Szparagi i szczupaki. Powstanie wielkopolskie - magazyn kulinarny - czwartek, 6 lutego 8:50
- W kotle historii: Zaginiona książka. Kuchnia czasu konfederacji warszawskiej - magazyn kulinarny - piątek, 7 lutego 8:50
- W kotle historii: Step i święto. Benedykt Polak przed chanem - magazyn kulinarny - poniedziałek, 10 lutego 8:55
- W kotle historii: Mehoffer i Bankiet Merów. Menu Wystawy Światowej 1900 roku - magazyn kulinarny - wtorek, 11 lutego 8:55