W kotle historii: Którędy do salonu? Bankiety trzeciej części "Dziadów"
Reżyseria: | Jerzy Grabowski |
---|---|
W skrócie: | W programie dowiemy się m.in., gdzie mieścił się znany z 'Dziadów' Adama Mickiewicza 'salon warszawski' i czy naprawdę mówiono tam po francusku. Poznamy też potrawy, jakie jadał Wincenty Krasiński. |
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
piątek, 11 kwietnia za 9 dni |
9:00 | TVP Historia 2 |
Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
Bal u senatora opisywany w trzeciej części Dziadów Adama Mickiewicza to jaskrawy portret rosyjskich "elit" i prześladowanego obozu patriotycznego. W programie dowiemy się m.in., gdzie mieścił się, również znany z Dziadów, "salon warszawski" i czy naprawdę mówiono tam po francusku. Poznamy również potrawy, jakie jadał Wincenty Krasiński.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Łukasz Modelski gospodarz
-
Jerzy Grabowski reżyseria
Zobacz także
- W kotle historii: Rozmowa miłosna. Wyznania w Toruniu - magazyn kulinarny - dziś, 2 kwietnia 8:55
- W kotle historii: Pieniądz kręci ziemią. Kopernik i ekonomia - magazyn kulinarny - czwartek, 3 kwietnia 8:50
- W kotle historii: Gorączka archeologiczna. Odkrycie Biskupina - magazyn kulinarny - piątek, 4 kwietnia 8:50
- W kotle historii: Kuchnia arcybiskupów. Gdzie w Polsce jadło się najlepiej? - magazyn kulinarny - poniedziałek, 7 kwietnia 9:00
- W kotle historii: Z Hastings do Czerska. Komes Magnus i jabłka - magazyn kulinarny - wtorek, 8 kwietnia 9:05
- W kotle historii: Rejterada rajtarii. Szwedzka kuchnia na Mazowszu - magazyn kulinarny - środa, 9 kwietnia 9:05
- W kotle historii: Pożegnanie z bronią. Ostatnia bitwa I RP - magazyn kulinarny - czwartek, 10 kwietnia 9:00
- W kotle historii: To tatarska nasza jazda. Bitwa pod Janowem - magazyn kulinarny - poniedziałek, 14 kwietnia 8:55