W kotle historii: Koniec Jagiellonów. Teatr śmierci w Knyszynie
magazyn kulinarny Polska 2023
Reżyseria: | Jerzy Grabowski |
---|---|
W skrócie: | Król Zygmunt August długo umierał. W tym czasie jego dworzanie i słudzy kradli, co się dało. Pożegnamy króla raz jeszcze, odkrywając sekrety kulinariów Jagiellonów i żydowską kuchnię tamtych czasów. |
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
sobota, 22 lutego za 11 dni |
10:45 | TVP Historia 2 |
Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
Król Zygmunt August długo umierał. W tym czasie jego dworzanie i słudzy kradli, co się dało. Myśliwski dwór ostatniego z Jagiellonów w Knyszynie był świadkiem budzących grozę scen. Pożegnamy króla raz jeszcze, odkrywając sekrety kuchni Jagiellonów, a także żydowską kuchnię tamtych czasów.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Łukasz Modelski gospodarz
-
Jerzy Grabowski reżyseria
Zobacz także
- W kotle historii: Spieszona husaria. Zbiór potraw pod Hodowem - magazyn kulinarny - środa, 12 lutego 8:55
- W kotle historii: Polski wynalazca i hiszpańska kuchnia. Zamach na Alfonsa XIII - magazyn kulinarny - czwartek, 13 lutego 8:50
- W kotle historii: Zwycięstwo na Zatoce Świeżej. Kuchnia krzyżackiego Królewca - magazyn kulinarny - piątek, 14 lutego 8:45
- W kotle historii: To tatarska nasza jazda. Bitwa pod Janowem - magazyn kulinarny - sobota, 15 lutego 10:20 i 2 późniejsze emisje
- W kotle historii: Barszcz polski, barszcz ukraiński. Wokół unii hadziackiej - magazyn kulinarny - poniedziałek, 17 lutego 8:55
- W kotle historii: Bogaty stół Piastów. Kuchnia zjazdu w Gąsawie - magazyn kulinarny - wtorek, 18 lutego 8:55
- W kotle historii: Monachijskie menu Radia Wolna Europa - magazyn kulinarny - środa, 19 lutego 8:55
- W kotle historii: Szołdra i drugi hołd pruski - magazyn kulinarny - czwartek, 20 lutego 8:45
- W kotle historii: Mazurek. I proszę wstać - magazyn kulinarny - piątek, 21 lutego 8:45
- W kotle historii: Bitwa pod Kłuszynem. Suchy prowiant do Moskwy - magazyn kulinarny - poniedziałek, 24 lutego 8:50