W kotle historii: Za Kmicicem. Kim był chorąży orszański?
Reżyseria: | Jerzy Grabowski |
---|---|
W skrócie: | Kmicic jest postacią historyczną. Poznajemy go w momencie, gdy stojąc na czele zbuntowanego wojska w Drohiczynie, grozi on królowi Janowi Kazimierzowi. Nie dochodzi jednak do konfrontacji. |
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
wtorek, 22 kwietnia za 8 dni |
8:55 | TVP Historia 2 |
Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
Pan Kmicic istniał naprawdę. Był słynnym zagończykiem, pułkownikiem, szaleńczo odważnym bohaterem i chorążym orszańskim. Poznajemy go w momencie, w którym stojąc na czele zbuntowanego wojska w Drohiczynie i grozi królowi Janowi Kazimierzowi. Na szczęście wszystko rozchodzi się po kościach i pułkownik wraca na Litwę. Poznamy też kuchnię polską doby późnych Wazów.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Łukasz Modelski gospodarz
-
Jerzy Grabowski reżyseria
Zobacz także
- W kotle historii: To tatarska nasza jazda. Bitwa pod Janowem - magazyn kulinarny - dziś, 14 kwietnia 8:55
- W kotle historii: Koniec Jagiellonów. Teatr śmierci w Knyszynie - magazyn kulinarny - wtorek, 15 kwietnia 8:55
- W kotle historii: Urbino w Tykocinie. Łukasz Górnicki - dworzanin polski - magazyn kulinarny - środa, 16 kwietnia 8:55
- W kotle historii: Konrad porywa Henryka. Święta i wojska Piastów - magazyn kulinarny - czwartek, 17 kwietnia 8:50
- W kotle historii: Opony w senacie. Zygmunt August i arrasy - magazyn kulinarny - piątek, 18 kwietnia 8:45