W kotle historii: Mikołaj Rej. Cnotliwa lichwa
W skrócie: | 'Zwierciadło' Mikołaja Reja został wydany 30 listopada 1567 roku i powstawał przez wiele lat. Książka zawiera siedem utworów pisarza, zawiera też poradnik prowadzenia gospodarstwa. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
poniedziałek, 13 stycznia za 9 dni |
8:55 | TVP Historia 2 |
Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
Utwór "Zwierciadło" Mikołaja Reja został wydany 30 listopada 1567 roku i powstawał przez wiele lat. Książka zawiera siedem utworów pisarza, a najobszerniejsza jej część "Żywot człowieka poczciwego" zawiera poradnik prowadzenia gospodarstwa pod tytułem "Przysmaki domowe niekosztowne". W nawiązaniu do ówczesnej kuchni zostanie przypomniany m.in. przepis na zapiekankę z rzepy.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Łukasz Modelski gospodarz
Zobacz także
- W kotle historii: Pieniądz kręci ziemią. Kopernik i ekonomia - magazyn kulinarny - dziś, 4 stycznia 9:50 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Bogaty stół Piastów. Kuchnia zjazdu w Gąsawie - magazyn kulinarny - poniedziałek, 6 stycznia 13:15
- W kotle historii: Pokój toruński. Z Malborka do Królewca - magazyn kulinarny - wtorek, 7 stycznia 9:00
- W kotle historii: Kuchnia na biwaku. Dwie książki kucharskie - magazyn kulinarny - środa, 8 stycznia 8:55
- W kotle historii: Nobel. Kuchnia kalifornijska (21) - magazyn kulinarny - czwartek, 9 stycznia 8:45
- W kotle historii: Nie tylko Samosierra. Cesarskie menu - magazyn kulinarny - piątek, 10 stycznia 8:50
- W kotle historii: Gorączka archeologiczna. Odkrycie Biskupina - magazyn kulinarny - sobota, 11 stycznia 10:45 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Ignacy Domeyko. Z Wilna nad Pacyfik - magazyn kulinarny - wtorek, 14 stycznia 8:55
- W kotle historii: Przecław Słota. Grzeczność przy wspólnej misie - magazyn kulinarny - środa, 15 stycznia 8:55
- W kotle historii: Wielka trójca. Wielkie żarcie - magazyn kulinarny - czwartek, 16 stycznia 8:45