W kotle historii: Ignacy Domeyko. Z Wilna nad Pacyfik
W skrócie: | 3 czerwca 1838 roku do wybrzeży Chile dopłynął geolog i inżynier Ignacy Domeyko. Nigdy nie wrócił do Wilna. Został rektorem uniwersytetu w Santiago. W tym odcinku eksperci proponują chilijskie menu. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
wtorek, 14 stycznia za 8 dni |
8:55 | TVP Historia 2 |
Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
3 czerwca 1838 roku do wybrzeży Chile dopłynął polski geolog i inżynier Ignacy Domeyko. Nigdy nie wrócił już do Wilna, z którym był silnie związany. Został rektorem uniwersytetu w Santiago. W tym odcinku kulinarni eksperci proponują chilijskie menu. Pierwszą potrawą jest ceviche, czyli ryby podane z sokiem z limonek. To potrawa, o którą od wielu lat toczą spór mieszkańcy Peru i Chile. Każdy z krajów przypisuje sobie jej autorstwo. Nie zabraknie też przepisu na chłodnik z papai.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Łukasz Modelski gospodarz
Zobacz także
- W kotle historii: Bogaty stół Piastów. Kuchnia zjazdu w Gąsawie - magazyn kulinarny - dziś, 6 stycznia 13:15
- W kotle historii: Pokój toruński. Z Malborka do Królewca - magazyn kulinarny - wtorek, 7 stycznia 9:00
- W kotle historii: Kuchnia na biwaku. Dwie książki kucharskie - magazyn kulinarny - środa, 8 stycznia 8:55
- W kotle historii: Nobel. Kuchnia kalifornijska (21) - magazyn kulinarny - czwartek, 9 stycznia 8:45
- W kotle historii: Nie tylko Samosierra. Cesarskie menu - magazyn kulinarny - piątek, 10 stycznia 8:50
- W kotle historii: Gorączka archeologiczna. Odkrycie Biskupina - magazyn kulinarny - sobota, 11 stycznia 10:45 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Mikołaj Rej. Cnotliwa lichwa - magazyn kulinarny - poniedziałek, 13 stycznia 8:55
- W kotle historii: Przecław Słota. Grzeczność przy wspólnej misie - magazyn kulinarny - środa, 15 stycznia 8:55
- W kotle historii: Wielka trójca. Wielkie żarcie - magazyn kulinarny - czwartek, 16 stycznia 8:45
- W kotle historii: Bolesław Rozrzutny. Polityka i pieniądze (27) - magazyn kulinarny - piątek, 17 stycznia 8:50