W kotle historii: Nie tylko Samosierra. Cesarskie menu
magazyn kulinarny Polska 2020-2024
W skrócie: | Eksperci próbują zrekonstruować menu Napoleona. Wódz nie przywiązywał wagi do podawanych potraw, miał jednak ulubione dania. Należały do nich tymbaliki makaronowe, które odtwarzają autorzy odcinka. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
piątek, 10 stycznia za 12 dni |
8:50 | TVP Historia 2 |
Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
Eksperci próbują zrekonstruować menu Napoleona. Wódz nie przywiązywał wielkiej wagi do podawanych potraw, miał jednak swoje ulubione dania. Należały do nich m.in. napoleońskie tymbaliki makaronowe, które odtwarzają autorzy odcinka. Przygotowują też kurczaka, który trafił na stół cesarza po zwycięskiej bitwie pod Marengo.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Łukasz Modelski gospodarz
Zobacz także
- W kotle historii: Kuchnia arcybiskupów. Gdzie w Polsce jadło się najlepiej? - magazyn kulinarny - poniedziałek, 30 grudnia 16:00
- W kotle historii: Ślub Jagiełły i Elżbiety Pileckiej. Król żeni się z miłości! - magazyn kulinarny - wtorek, 31 grudnia 7:40
- W kotle historii: Polski wynalazca i hiszpańska kuchnia. Zamach na Alfonsa XIII - magazyn kulinarny - środa, 1 stycznia 12:45
- W kotle historii: Górny Śląsk. Buchty i karminadle - magazyn kulinarny - czwartek, 2 stycznia 8:45
- W kotle historii: Izabela Czartoryska. Maskarady i pamiątki - magazyn kulinarny - piątek, 3 stycznia 8:50
- W kotle historii: Pieniądz kręci ziemią. Kopernik i ekonomia - magazyn kulinarny - sobota, 4 stycznia 10:00 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Bogaty stół Piastów. Kuchnia zjazdu w Gąsawie - magazyn kulinarny - poniedziałek, 6 stycznia 13:15
- W kotle historii: Pokój toruński. Z Malborka do Królewca - magazyn kulinarny - wtorek, 7 stycznia 8:55
- W kotle historii: Kuchnia na biwaku. Dwie książki kucharskie - magazyn kulinarny - środa, 8 stycznia 8:55
- W kotle historii: Nobel. Kuchnia kalifornijska (21) - magazyn kulinarny - czwartek, 9 stycznia 8:45