W kotle historii: Kuchnia na biwaku. Dwie książki kucharskie

W kotle historii: Kuchnia na biwaku. Dwie książki kucharskie

magazyn kulinarny Polska 2021   od 12 lat
W skrócie:W 1860 r. ukazała się książka Lucyny Ćwierczakiewiczowej '365 obiadów za 5 złotych'. Stamtąd pochodzi przepis na bigos. Drugim posiłkiem będzie zupa na kaczce według receptury Jeleny Mołochowiec.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
środa, 8 stycznia
za 12 dni
8:55 TVP Historia 2

Opis

Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.

W 1860 roku ukazało się pierwsze wydanie książki Lucyny Ćwierczakiewiczowej "365 obiadów za 5 złotych". Stamtąd pochodzi pierwszy przepis - na bigos mięsny. Rok później wydano książkę Jeleny Mołochowiec, doskonale znaną w zaborze rosyjskim. Według zamieszczonego w niej przepisu powstanie drugi posiłek - zupa na kaczce.