W kotle historii: Kuchnia na biwaku. Dwie książki kucharskie
magazyn kulinarny Polska 2021
W skrócie: | W 1860 r. ukazała się książka Lucyny Ćwierczakiewiczowej '365 obiadów za 5 złotych'. Stamtąd pochodzi przepis na bigos. Drugim posiłkiem będzie zupa na kaczce według receptury Jeleny Mołochowiec. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
środa, 8 stycznia za 12 dni |
8:55 | TVP Historia 2 |
Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
W 1860 roku ukazało się pierwsze wydanie książki Lucyny Ćwierczakiewiczowej "365 obiadów za 5 złotych". Stamtąd pochodzi pierwszy przepis - na bigos mięsny. Rok później wydano książkę Jeleny Mołochowiec, doskonale znaną w zaborze rosyjskim. Według zamieszczonego w niej przepisu powstanie drugi posiłek - zupa na kaczce.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Łukasz Modelski gospodarz
Zobacz także
- W kotle historii: Szparagi i szczupaki. Powstanie wielkopolskie - magazyn kulinarny - dziś, 27 grudnia 9:00
- W kotle historii: Kuchnia arcybiskupów. Gdzie w Polsce jadło się najlepiej? - magazyn kulinarny - poniedziałek, 30 grudnia 16:00
- W kotle historii: Ślub Jagiełły i Elżbiety Pileckiej. Król żeni się z miłości! - magazyn kulinarny - wtorek, 31 grudnia 7:40
- W kotle historii: Polski wynalazca i hiszpańska kuchnia. Zamach na Alfonsa XIII - magazyn kulinarny - środa, 1 stycznia 12:45
- W kotle historii: Górny Śląsk. Buchty i karminadle - magazyn kulinarny - czwartek, 2 stycznia 8:45
- W kotle historii: Izabela Czartoryska. Maskarady i pamiątki - magazyn kulinarny - piątek, 3 stycznia 8:50
- W kotle historii: Pieniądz kręci ziemią. Kopernik i ekonomia - magazyn kulinarny - sobota, 4 stycznia 10:00 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Bogaty stół Piastów. Kuchnia zjazdu w Gąsawie - magazyn kulinarny - poniedziałek, 6 stycznia 13:15
- W kotle historii: Pokój toruński. Z Malborka do Królewca - magazyn kulinarny - wtorek, 7 stycznia 8:55