W kotle historii: Pieniądz kręci ziemią. Kopernik i ekonomia
magazyn kulinarny Polska 2020-2024
W skrócie: | 21 marca 1522 roku Mikołaj Kopernik na sejmiku generalnym Prus Królewskich wygłosił traktat o monecie. Chodziło o unifikację systemu monetarnego Prus Królewskich oraz Rzeczpospolitej. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
czwartek, 3 kwietnia za 11 dni |
8:50 | TVP Historia 2 |
Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
21 marca 1522 roku Mikołaj Kopernik na sejmiku generalnym Prus Królewskich wygłosił traktat o monecie. Chodziło o unifikację systemu monetarnego Prus Królewskich oraz Rzeczpospolitej. Przy okazji najsłynniejszy polski ekonomista stworzył jedno z praw do dziś obowiązujących w tej dziedzinie nauki.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Łukasz Modelski gospodarz
Zobacz także
- W kotle historii: Zjazd gnieźnieński. Czym ugościć cesarza? - magazyn kulinarny - poniedziałek, 24 marca 8:55
- W kotle historii: Przy pełnych zwycięstwo. Stół i pole bitwy - magazyn kulinarny - wtorek, 25 marca 8:55
- W kotle historii: Insurekcja warszawska. Szubienica, szewc i jakobiński stół - magazyn kulinarny - środa, 26 marca 8:55
- W kotle historii: Nobel dla Sienkiewicza. Egzotyczna kuchnia reportera - magazyn kulinarny - czwartek, 27 marca 8:50
- W kotle historii: Pierniki i mieszczanie. Jak się robi powstania? - magazyn kulinarny - piątek, 28 marca 8:50
- W kotle historii: Teksas i Polacy. Kuchnia spod ciemnej gwiazdy - magazyn kulinarny - poniedziałek, 31 marca 8:55
- W kotle historii: Nihil novi? A jednak. Statut Łaskiego i konstytucja - magazyn kulinarny - wtorek, 1 kwietnia 9:05
- W kotle historii: Rozmowa miłosna. Wyznania w Toruniu - magazyn kulinarny - środa, 2 kwietnia 8:55
- W kotle historii: Gorączka archeologiczna. Odkrycie Biskupina - magazyn kulinarny - piątek, 4 kwietnia 9:05