W kotle historii: Gorączka archeologiczna. Odkrycie Biskupina
Reżyseria: | Jerzy Grabowski |
---|---|
W skrócie: | W 1933 roku na skutek melioracji obniżył się poziom wody w Jeziorze Biskupińskim i wyłoniły się z niego drewniane kształty. Tak rozpoczęła się największa przygoda polskiej archeologii. |
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
sobota, 11 stycznia za 10 dni |
10:45 | TVP Historia 2 |
sobota, 11 stycznia za 10 dni |
16:00 | TVP Historia |
Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
W 1933 roku na skutek melioracji obniżył się poziom wody w Jeziorze Biskupińskim. Spadek tafli wody sprawił, że wyłoniły się z niego regularne drewniane kształty. Tak rozpoczęła się największa przygoda polskiej archeologii. Biskupin badano w czasie II wojny światowej, w PRL-u, bada się go również dziś. Tajemnicza osada z czasów kultury łużyckiej wciąż odsłania tajemnice, między innymi kulinarne. W programie spróbujemy zrekonstruować kuchnię z sprzed wieków.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Łukasz Modelski gospodarz
- Jerzy Grabowski reżyseria
Zobacz także
- W kotle historii: Polski wynalazca i hiszpańska kuchnia. Zamach na Alfonsa XIII - magazyn kulinarny - dziś, 1 stycznia 12:45
- W kotle historii: Górny Śląsk. Buchty i karminadle - magazyn kulinarny - czwartek, 2 stycznia 8:45
- W kotle historii: Izabela Czartoryska. Maskarady i pamiątki - magazyn kulinarny - piątek, 3 stycznia 8:50
- W kotle historii: Pieniądz kręci ziemią. Kopernik i ekonomia - magazyn kulinarny - sobota, 4 stycznia 9:50 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Bogaty stół Piastów. Kuchnia zjazdu w Gąsawie - magazyn kulinarny - poniedziałek, 6 stycznia 13:15
- W kotle historii: Pokój toruński. Z Malborka do Królewca - magazyn kulinarny - wtorek, 7 stycznia 8:55
- W kotle historii: Kuchnia na biwaku. Dwie książki kucharskie - magazyn kulinarny - środa, 8 stycznia 8:55
- W kotle historii: Nobel. Kuchnia kalifornijska (21) - magazyn kulinarny - czwartek, 9 stycznia 8:45
- W kotle historii: Nie tylko Samosierra. Cesarskie menu - magazyn kulinarny - piątek, 10 stycznia 8:50
- W kotle historii: Mikołaj Rej. Cnotliwa lichwa - magazyn kulinarny - poniedziałek, 13 stycznia 8:55