W kotle historii: Błękitna Armia. Kuchnia francuska (9)
W skrócie: | Widzowie poznają przepisy z książki 'Kuchnia garnizonowa oraz wskazówki tyczące się racjonalnego odżywiania wojska' z 1918 roku. Pierwszym zaprezentowanym daniem będzie bulion na mięsie. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
czwartek, 12 grudnia za 8 dni |
9:05 | TVP Historia 2 |
Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
Widzowie poznają przepisy z książki "Kuchnia garnizonowa oraz wskazówki tyczące się racjonalnego odżywiania wojska", która ukazała się w 1918 roku. Pierwszym zaprezentowanym daniem będzie bulion na mięsie, a następnie jedno z najpopularniejszych dań w kuchni polskiej - fasolka po bretońsku. Druga z potraw trafiła do naszego kraju wraz z Błękitną Armią w 1919 roku.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Łukasz Modelski gospodarz
Zobacz także
- W kotle historii: 25 grudnia 1025. Koronacja Mieszka II. Kuchnia cesarsko-królewska - magazyn kulinarny - dziś, 4 grudnia 8:40
- W kotle historii: Pierwsze wydanie "Pana Tadeusza". Kuchnia i epopeja - magazyn kulinarny - piątek, 6 grudnia 8:45
- W kotle historii: Traktat wersalski. Menu dla pokoju - magazyn kulinarny - poniedziałek, 9 grudnia 9:00
- W kotle historii: Od sasa do lasa. Polska kuchnia francuska - magazyn kulinarny - wtorek, 10 grudnia 8:45
- W kotle historii: Noc listopadowa. Powstańcy i kucharze - magazyn kulinarny - środa, 11 grudnia 8:45
- W kotle historii: Jedzenie zastępcze. Kuchnia stanu wojennego - magazyn kulinarny - piątek, 13 grudnia 8:40
- W kotle historii: Za króla Sasa - magazyn kulinarny - poniedziałek, 16 grudnia 8:50