Makłowicz w Polsce (8)
W skrócie: | Wieś Ochotnica należy do najdłuższych w Polsce. Robert Makłowicz przypomina wojenną historię regionu. W restauracji zamawia m.in. kapustę zasmażaną z bobem. Przeprawia się czółnem przez Dunajec. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
niedziela, 24 listopada jutro |
0:15 | Food Network |
niedziela, 1 grudnia za 8 dni |
16:40 | Metro TV |
Opis
Po 18 latach Robert Makłowicz znowu lekko i z humorem opowiada o kulinarnych tradycjach i atrakcjach Polski. Poznaje lokalnych producentów żywności i odkrywa kolejne przepisy inspirowane kuchnią regionalną.
Wieś Ochotnica - Górna i Dolna - należy do najdłuższych w Polsce. Nad nią rozciągają się gorczańskie hale, na których wypasa się owce i na miejscu wyrabia z ich mleka oscypek, bundz, żętyce oraz miejscowy serowy specjał - brusek ochotnicki. Robert Makłowicz przygląda się całej procedurze w miejscowej bacówce. Przypomina wojenną historię Gorców, działające tu oddziały AK i hitlerowskie represje, jakie spadły na wieś. W miejscowej restauracji zamawia juchę ochotnicką, kapustę zasmażaną z bobem, sapkę ze skwarkami, baraninę z pęcakiem czy moskole. Następnie prowadzący przeprawia się czółnem przez Dunajec, by dotrzeć do Łącka. W tamtejszych sadach przyrządza polędwiczki wieprzowe nadziewane śliwkami w śliwowicy. Na deser serwuje legalne łąckie destylaty.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Robert Makłowicz gospodarz
Zobacz także
- Makłowicz w Polsce (7/8) - magazyn kulinarny - dziś, 23 listopada 13:40 i 3 późniejsze emisje
- Makłowicz w Polsce (1/8) - magazyn kulinarny - noc pon./wt., 2 na 3 grudnia 1:05