Makłowicz w Polsce (7/8)
W skrócie: | Robert Makłowicz odwiedza Beskid Niski. Podczas tej wyprawy na prowadzącego czekają takie przysmaki jak pierogi z fasolą i kaczką, domowy barszcz oraz trunek z winnicy w Gliniku Średnim. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
sobota, 21 grudnia dziś |
7:45 | Food Network |
Opis
Po 18 latach Robert Makłowicz znowu lekko i z humorem opowiada o kulinarnych tradycjach i atrakcjach Polski. Poznaje lokalnych producentów żywności i odkrywa kolejne przepisy inspirowane kuchnią regionalną.
Robert Makłowicz odwiedza Beskid Niski. Kosztuje wyrobów agroturystyki w Daliowej, gdzie podają regionalne gołąbki z ryżem i grzybami, kluski kudłate, pierogi czewiczki i giczkę koźlęcą. W uzdrowisku Wysowa goście raczą się rydzami we wszelkiej postaci oraz specjałami dawnej kultury żydowskiej. Prowadzący docenia gęsie pipki, pierogi kreplach, gołąbki choliszki czy sernik pascha. Odwiedza Jasło, Ciężkowice i Zborowice. Tam czekają kolejne przysmaki: pierogi z fasolą, z kaczką, domowy barszcz oraz miejscowe wino, np. te z winnicy w Gliniku Średnim. Grupa militarnych rekonstruktorów odtwarza realia Bitwy Gorlickiej 1915 roku.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Robert Makłowicz gospodarz
Zobacz także
- Makłowicz w Polsce (8) - magazyn kulinarny - niedziela, 22 grudnia 7:10
- Makłowicz w Polsce (2/8) - magazyn kulinarny - niedziela, 22 grudnia 7:45 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w Polsce (1/8) - magazyn kulinarny - noc czw./pt., 26 na 27 grudnia 1:45