Makłowicz w Polsce (7/8)

Makłowicz w Polsce (7/8)

magazyn kulinarny Polska   od 12 lat
W skrócie:Robert Makłowicz odwiedza Beskid Niski. Podczas tej wyprawy na prowadzącego czekają takie przysmaki jak pierogi z fasolą i kaczką, domowy barszcz oraz trunek z winnicy w Gliniku Średnim.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
sobota, 23 listopada
za 4 dni
1:55 Metro TV
sobota, 23 listopada
za 4 dni
13:40 Metro TV
sobota, 23 listopada
za 4 dni
23:40 Food Network
niedziela, 24 listopada
za 5 dni
16:45 Metro TV
sobota, 30 listopada
za 11 dni
2:30 Metro TV

Opis

Po 18 latach Robert Makłowicz znowu lekko i z humorem opowiada o kulinarnych tradycjach i atrakcjach Polski. Poznaje lokalnych producentów żywności i odkrywa kolejne przepisy inspirowane kuchnią regionalną.

Robert Makłowicz odwiedza Beskid Niski. Kosztuje wyrobów agroturystyki w Daliowej, gdzie podają regionalne gołąbki z ryżem i grzybami, kluski kudłate, pierogi czewiczki i giczkę koźlęcą. W uzdrowisku Wysowa goście raczą się rydzami we wszelkiej postaci oraz specjałami dawnej kultury żydowskiej. Prowadzący docenia gęsie pipki, pierogi kreplach, gołąbki choliszki czy sernik pascha. Odwiedza Jasło, Ciężkowice i Zborowice. Tam czekają kolejne przysmaki: pierogi z fasolą, z kaczką, domowy barszcz oraz miejscowe wino, np. te z winnicy w Gliniku Średnim. Grupa militarnych rekonstruktorów odtwarza realia Bitwy Gorlickiej 1915 roku.

Zobacz także