Makłowicz w Polsce (1/8)
W skrócie: | Podróżujący kucharz przemierza tym razem Wielkopolskę. Przybliża ciekawostki historyczne. Węgorz stanie się podstawą dania, które przyrządzi razem z miejscowym rybakiem. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
środa, 22 stycznia dziś |
16:50 | Food Network |
niedziela, 2 lutego za 11 dni |
12:20 | Food Network |
Opis
Po 18 latach Robert Makłowicz znowu lekko i z humorem opowiada o kulinarnych tradycjach i atrakcjach Polski. Poznaje lokalnych producentów żywności i odkrywa kolejne przepisy inspirowane kuchnią regionalną.
Robert Makłowicz rozpoczyna swoją podróż od miejsca chrztu państwa Piastów na Ostrowie Lednickim, między Poznaniem a Gnieznem. Na szlaku dalszej wędrówki przez Wielkopolskę odwiedza miasto Wolsztyn. Słynna parowozownia czy dawny gabinet lekarski noblisty Roberta Kocha wyglądają niemal tak, jak sto lat temu. Inne miejscowe atrakcje znajduje na talerzu. Są to chłodnik wielkopolski, zraz oraz kaczka po poznańsku. Świeżo wyłowiony w rzeczce przy Jeziorze Wojnowskim węgorz jest podstawą dania, które prowadzący przygotowuje razem z miejscowym rybakiem. W dawnym majątku Mielżyńskich kucharz szykuje zupę rakową, schab ze świni złotnickiej i słodkie ulipki.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Robert Makłowicz gospodarz
Zobacz także
- Makłowicz w Polsce (2/8) - magazyn kulinarny - dziś, 22 stycznia 17:25 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w Polsce (7/8) - magazyn kulinarny - sobota, 25 stycznia 12:55
- Makłowicz w Polsce (3/8) - magazyn kulinarny - środa, 29 stycznia 16:15
- Makłowicz w Polsce (4/8) - magazyn kulinarny - środa, 29 stycznia 16:50
- Makłowicz w Polsce (5/8) - magazyn kulinarny - środa, 29 stycznia 17:25
- Makłowicz w Polsce (8) - magazyn kulinarny - sobota, 1 lutego 12:55