Makłowicz w Polsce (4/8)
W skrócie: | Dawniej okolice Zielonej Góry otaczały winorośle. Po latach PRL-owskiej zapaści odradza się tutejsza produkcja wina. Robert Makłowicz przybliża widzom teraźniejszość lubuskiego winiarstwa. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
sobota, 26 kwietnia za 7 dni |
12:20 | Food Network |
Opis
Po 18 latach Robert Makłowicz znowu lekko i z humorem opowiada o kulinarnych tradycjach i atrakcjach Polski. Poznaje lokalnych producentów żywności i odkrywa kolejne przepisy inspirowane kuchnią regionalną.
W niezbyt odległych czasach okolice Zielonej Góry, zwanej Grünberg in Schlesien, otaczały bujne winorośle. Po latach PRL-owskiej zapaści stopniowo odradza się tutejsza produkcja wina. Robert Makłowicz przybliża widzom teraźniejszość lubuskiego winiarstwa, wspieranego przez władze samorządowe. Następnie prowadzący trafia do producenta kozich serów w Milsku oraz na ogromne pastwisko półdzikich krów mięsnej rasy Hereford. Do menu odcinka włącza dania z wołowiny: zraz z salsą z kiszonek, policzki wołowe w czerwonym lubuskim winie i antrykot, który przyrządza własnoręcznie.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Robert Makłowicz gospodarz
Zobacz także
- Makłowicz w Polsce (1/8) - magazyn kulinarny - dziś, 19 kwietnia 12:55
- Makłowicz w Polsce (2/8) - magazyn kulinarny - niedziela, 20 kwietnia 12:20
- Makłowicz w Polsce (3/8) - magazyn kulinarny - niedziela, 20 kwietnia 12:55
- Makłowicz w Polsce (7/8) - magazyn kulinarny - środa, 23 kwietnia 19:05 i 3 późniejsze emisje
- Makłowicz w Polsce (6/8) - magazyn kulinarny - środa, 23 kwietnia 19:35 i 3 późniejsze emisje
- Makłowicz w Polsce (5/8) - magazyn kulinarny - sobota, 26 kwietnia 7:10 i 2 późniejsze emisje
- Makłowicz w Polsce (8) - magazyn kulinarny - niedziela, 27 kwietnia 7:45 i 1 późniejsza emisja