Makłowicz w Polsce (4/8)
W skrócie: | Dawniej okolice Zielonej Góry otaczały winorośle. Po latach PRL-owskiej zapaści odradza się tutejsza produkcja wina. Robert Makłowicz przybliża widzom teraźniejszość lubuskiego winiarstwa. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Po 18 latach Robert Makłowicz znowu lekko i z humorem opowiada o kulinarnych tradycjach i atrakcjach Polski. Poznaje lokalnych producentów żywności i odkrywa kolejne przepisy inspirowane kuchnią regionalną.
W niezbyt odległych czasach okolice Zielonej Góry, zwanej Grünberg in Schlesien, otaczały bujne winorośle. Po latach PRL-owskiej zapaści stopniowo odradza się tutejsza produkcja wina. Robert Makłowicz przybliża widzom teraźniejszość lubuskiego winiarstwa, wspieranego przez władze samorządowe. Następnie prowadzący trafia do producenta kozich serów w Milsku oraz na ogromne pastwisko półdzikich krów mięsnej rasy Hereford. Do menu odcinka włącza dania z wołowiny: zraz z salsą z kiszonek, policzki wołowe w czerwonym lubuskim winie i antrykot, który przyrządza własnoręcznie.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Robert Makłowicz gospodarz
Zobacz także
- Makłowicz w Polsce (6/8) - magazyn kulinarny - noc czw./pt., 21 na 22 listopada 1:25
- Makłowicz w Polsce (7/8) - magazyn kulinarny - noc pt./sob., 22 na 23 listopada 1:55 i 4 późniejsze emisje
- Makłowicz w Polsce (8-ost.) - magazyn kulinarny - noc pt./sob., 22 na 23 listopada 2:30
- Makłowicz w Polsce (8) - magazyn kulinarny - noc sob./niedz., 23 na 24 listopada 0:15 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w Polsce (1/8) - magazyn kulinarny - noc pon./wt., 2 na 3 grudnia 1:05