Makłowicz w Polsce (6/8)

Makłowicz w Polsce (6/8)

magazyn kulinarny Polska   b.o.
W skrócie:Robert Makłowicz odwiedza Krosno, które słynie z tradycyjnych wyrobów szklanych. Ogląda hutników przy pracy i dostarcza im świeżego pstrąga. Przyrządza proziaki z kozim twarogiem i miodem spadziowym.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
sobota, 21 grudnia
dziś
7:10 Food Network

Opis

Po 18 latach Robert Makłowicz znowu lekko i z humorem opowiada o kulinarnych tradycjach i atrakcjach Polski. Poznaje lokalnych producentów żywności i odkrywa kolejne przepisy inspirowane kuchnią regionalną.

Robert Makłowicz odwiedza Krosno, które w czasach króla Jana Kazimierza było wolnym miastem królewskim, zaś tamtejsze tradycyjne wyrobu krośnieńskiego szkła są znane poza granicami kraju. Prowadzący ogląda hutników przy pracy i na ich prośbę dostarcza im świeżego pstrąga. W podkrośnieńskiej Komborni Robert poznaje wino stworzone na polecenie Nicolae Ceausescu, w Niżnej Łące próbuje miodu spadziowego, a w Mszanie ogląda produkcję kozich serów. Korzystając z tych spożywczych dóbr, przyrządza placki proziaki z kozim twarogiem i miodem spadziowym.

Zobacz także