Makłowicz w Polsce (6/8)
W skrócie: | Robert Makłowicz odwiedza Krosno, które słynie z tradycyjnych wyrobów szklanych. Ogląda hutników przy pracy i dostarcza im świeżego pstrąga. Przyrządza proziaki z kozim twarogiem i miodem spadziowym. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
sobota, 21 grudnia dziś |
7:10 | Food Network |
Opis
Po 18 latach Robert Makłowicz znowu lekko i z humorem opowiada o kulinarnych tradycjach i atrakcjach Polski. Poznaje lokalnych producentów żywności i odkrywa kolejne przepisy inspirowane kuchnią regionalną.
Robert Makłowicz odwiedza Krosno, które w czasach króla Jana Kazimierza było wolnym miastem królewskim, zaś tamtejsze tradycyjne wyrobu krośnieńskiego szkła są znane poza granicami kraju. Prowadzący ogląda hutników przy pracy i na ich prośbę dostarcza im świeżego pstrąga. W podkrośnieńskiej Komborni Robert poznaje wino stworzone na polecenie Nicolae Ceausescu, w Niżnej Łące próbuje miodu spadziowego, a w Mszanie ogląda produkcję kozich serów. Korzystając z tych spożywczych dóbr, przyrządza placki proziaki z kozim twarogiem i miodem spadziowym.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Robert Makłowicz gospodarz
Zobacz także
- Makłowicz w Polsce (8) - magazyn kulinarny - niedziela, 22 grudnia 7:10
- Makłowicz w Polsce (2/8) - magazyn kulinarny - niedziela, 22 grudnia 7:45 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w Polsce (1/8) - magazyn kulinarny - noc czw./pt., 26 na 27 grudnia 1:45