Makłowicz w Polsce (6)
W skrócie: | Robert Makłowicz odwiedza Krosno, które słynie z tradycyjnych wyrobów szklanych. Ogląda hutników przy pracy i dostarcza im świeżego pstrąga. Przyrządza proziaki z kozim twarogiem i miodem spadziowym. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
środa, 19 marca za 9 dni |
19:35 | Food Network |
Opis
Po 18 latach Robert Makłowicz znowu lekko i z humorem opowiada o kulinarnych tradycjach i atrakcjach Polski. Poznaje lokalnych producentów żywności i odkrywa kolejne przepisy inspirowane kuchnią regionalną.
Robert Makłowicz odwiedza Krosno, które w czasach króla Jana Kazimierza było wolnym miastem królewskim, zaś tamtejsze tradycyjne wyrobu krośnieńskiego szkła są znane poza granicami kraju. Prowadzący ogląda hutników przy pracy i na ich prośbę dostarcza im świeżego pstrąga. W podkrośnieńskiej Komborni Robert poznaje wino stworzone na polecenie Nicolae Ceausescu, w Niżnej Łące próbuje miodu spadziowego, a w Mszanie ogląda produkcję kozich serów. Korzystając z tych spożywczych dóbr, przyrządza placki proziaki z kozim twarogiem i miodem spadziowym.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Robert Makłowicz gospodarz
Zobacz także
- Makłowicz w Polsce (6/8) - magazyn kulinarny - sobota, 15 marca 7:10 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w Polsce (7/8) - magazyn kulinarny - sobota, 15 marca 7:45 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w Polsce (8) - magazyn kulinarny - niedziela, 16 marca 7:10 i 2 późniejsze emisje
- Makłowicz w Polsce (1/8) - magazyn kulinarny - poniedziałek, 17 marca 10:35 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w Polsce (1) - magazyn kulinarny - poniedziałek, 17 marca 19:10
- Makłowicz w Polsce (2) - magazyn kulinarny - poniedziałek, 17 marca 19:40
- Makłowicz w Polsce (3) - magazyn kulinarny - wtorek, 18 marca 19:05
- Makłowicz w Polsce (4) - magazyn kulinarny - wtorek, 18 marca 19:40
- Makłowicz w Polsce (5) - magazyn kulinarny - środa, 19 marca 19:05
- Makłowicz w Polsce (7) - magazyn kulinarny - czwartek, 20 marca 19:05