Makłowicz w Polsce (4)
W skrócie: | Dawniej okolice Zielonej Góry otaczały winorośle. Po latach PRL-owskiej zapaści odradza się tutejsza produkcja wina. Robert Makłowicz przybliża widzom teraźniejszość lubuskiego winiarstwa. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
wtorek, 18 marca za 8 dni |
19:40 | Food Network |
Opis
Po 18 latach Robert Makłowicz znowu lekko i z humorem opowiada o kulinarnych tradycjach i atrakcjach Polski. Poznaje lokalnych producentów żywności i odkrywa kolejne przepisy inspirowane kuchnią regionalną.
W niezbyt odległych czasach okolice Zielonej Góry, zwanej Grünberg in Schlesien, otaczały bujne winorośle. Po latach PRL-owskiej zapaści stopniowo odradza się tutejsza produkcja wina. Robert Makłowicz przybliża widzom teraźniejszość lubuskiego winiarstwa, wspieranego przez władze samorządowe. Następnie prowadzący trafia do producenta kozich serów w Milsku oraz na ogromne pastwisko półdzikich krów mięsnej rasy Hereford. Do menu odcinka włącza dania z wołowiny: zraz z salsą z kiszonek, policzki wołowe w czerwonym lubuskim winie i antrykot, który przyrządza własnoręcznie.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Robert Makłowicz gospodarz
Zobacz także
- Makłowicz w Polsce (6/8) - magazyn kulinarny - sobota, 15 marca 7:10 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w Polsce (7/8) - magazyn kulinarny - sobota, 15 marca 7:45 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w Polsce (8) - magazyn kulinarny - niedziela, 16 marca 7:10 i 2 późniejsze emisje
- Makłowicz w Polsce (1/8) - magazyn kulinarny - poniedziałek, 17 marca 10:35 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w Polsce (1) - magazyn kulinarny - poniedziałek, 17 marca 19:10
- Makłowicz w Polsce (2) - magazyn kulinarny - poniedziałek, 17 marca 19:40
- Makłowicz w Polsce (3) - magazyn kulinarny - wtorek, 18 marca 19:05
- Makłowicz w Polsce (5) - magazyn kulinarny - środa, 19 marca 19:05
- Makłowicz w Polsce (6) - magazyn kulinarny - środa, 19 marca 19:35
- Makłowicz w Polsce (7) - magazyn kulinarny - czwartek, 20 marca 19:05