W kotle historii: Koronacja Augusta II: wszystko na pokaz. Warszawa i Drezno, czyli najweselsze dwory w Europie
magazyn kulinarny Polska 2020-2024
W skrócie: | Zarówno wyścig Augusta II po koronę, jak i oprawa jego koronacji zachwycała przepychem. Dzięki świadectwom kronikarzy wiemy o tej uroczystości wszystko. Poznamy m.in. menu związane z tym wydarzeniem. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
piątek, 21 marca za 11 dni |
8:50 | TVP Historia 2 |
Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
Zarówno wyścig Augusta II po koronę, jak i oprawa jego koronacji zachwycała przepychem. Dzięki świadectwom kronikarzy wiemy o tej uroczystości wszystko - od tego, jakie barwy wybrano, po kolejne zmian strojów, menu oraz ogólnodostępne potrawy dla gawiedzi. Na stołach pojawiły się wówczas wykwintne słodycze i faszerowane mięsa.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Łukasz Modelski gospodarz
Zobacz także
- W kotle historii: Kawa i piwo. Klemens VIII w Polsce. O, Santa Piva di Varka! - magazyn kulinarny - dziś, 10 marca 8:50
- W kotle historii: Przemówienie Gomułki na placu Defilad. Odwilż i schab - magazyn kulinarny - wtorek, 11 marca 8:55
- W kotle historii: Bitwa pod Mątwami. Król i rokoszanin - pierwsze stoły Rzeczypospolitej - magazyn kulinarny - środa, 12 marca 8:55
- W kotle historii: Co jest edukacyją? Liceum Krzemienieckie otwiera podwoje. Szkolna stołówka - obficie i nowocześnie - magazyn kulinarny - czwartek, 13 marca 8:50
- W kotle historii: Śmierć Henryka Probusa. Książę - poeta i zatruty chleb - magazyn kulinarny - piątek, 14 marca 8:45
- W kotle historii: Honoratka i rewolucja. Gilotyna w kultowej warszawskiej kawiarni XIX w. - magazyn kulinarny - poniedziałek, 17 marca 8:50
- W kotle historii: Chocim: wspólnie przeciw Osmanom. Cztery armie, cztery kuchnie - magazyn kulinarny - wtorek, 18 marca 8:55
- W kotle historii: De Gaulle w PRL. Generał powraca do Polski - magazyn kulinarny - środa, 19 marca 8:55
- W kotle historii: Bitwa pod Płowcami - zwycięstwo czy remis? - magazyn kulinarny - czwartek, 20 marca 8:50