W kotle historii: Co jest edukacyją? Liceum Krzemienieckie otwiera podwoje. Szkolna stołówka - obficie i nowocześnie
magazyn kulinarny Polska 2020-2024
W skrócie: | Liceum Krzemienieckie na Wołyniu było nowoczesną szkołą z dobrze przemyślanym planem zbiorowego żywienia. Nad serwowanymi daniami czuwał sam dyrektor placówki. Opowie o tym Łukasz Modelski. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
czwartek, 13 marca za 13 dni |
8:50 | TVP Historia 2 |
Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
Liceum Krzemienieckie na Wołyniu było niezwykłym eksperymentem pedagogicznym. W nowoczesnej pod każdym względem szkole szczególnie przemyślana była kwestia zbiorowego żywienia. Serwowane każdego dnia na stołówce dania były osobiście planowane przez samego dyrektora placówki, Tadeusza Czackiego.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Łukasz Modelski gospodarz
Zobacz także
- W kotle historii: Jaja na Wembley. Żołądki pod specjalnym nadzorem - magazyn kulinarny - poniedziałek, 3 marca 8:55
- W kotle historii: Przemysł, strajk i baseball - magazyn kulinarny - wtorek, 4 marca 8:55
- W kotle historii: Wacław Rzewuski rusza na wschód. Wacław z Arabii - losy polskiego emira - magazyn kulinarny - środa, 5 marca 8:50
- W kotle historii: Ślub Jagiełły i Elżbiety Pileckiej. Król żeni się z miłości! - magazyn kulinarny - czwartek, 6 marca 8:50
- W kotle historii: Zaślubiny z morzem. Pierścienie i kartoflanka - magazyn kulinarny - piątek, 7 marca 8:45
- W kotle historii: Kawa i piwo. Klemens VIII w Polsce. O, Santa Piva di Varka! - magazyn kulinarny - poniedziałek, 10 marca 8:55
- W kotle historii: Przemówienie Gomułki na placu Defilad. Odwilż i schab - magazyn kulinarny - wtorek, 11 marca 8:55
- W kotle historii: Bitwa pod Mątwami. Król i rokoszanin - pierwsze stoły Rzeczypospolitej - magazyn kulinarny - środa, 12 marca 8:55