W kotle historii: Bitwa pod Płowcami - zwycięstwo czy remis?

W kotle historii: Bitwa pod Płowcami - zwycięstwo czy remis?

magazyn kulinarny Polska 2020-2024   od 12 lat
Reżyseria:Jerzy Grabowski
W skrócie:Gdyby nie Płowce, być może nie byłoby Grunwaldu. Ta bitwa pozwoliła odkryć, że Krzyżaków da się pokonać w polu. Ci ostatni wycofali się do Torunia, by korzystać z najlepszych wytworów kulinarnych.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
czwartek, 20 marca
za 11 dni
8:50 TVP Historia 2

Opis

Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.

Gdyby nie Płowce, być może nie byłoby Grunwaldu. Ta bitwa pozwoliła odkryć, że Krzyżaków da się pokonać w polu, nie tylko podczas wojny szarpanej. Ci ostatni wycofali się do Torunia, by korzystać z najlepszych ówczesnych wytworów kulinarnych. Toruńscy kucharze słynęli zarówno z odległych importów, jak i pysznego lokalnego wina. Przy okazji historii bitwy pod Płowcami poznamy też wykwintną kuchnię XIV wieku.