W kotle historii: De Gaulle w PRL. Generał powraca do Polski
Reżyseria: | Jerzy Grabowski |
---|---|
W skrócie: | Generał de Gaulle pojawił się nad Wisłą w 1967 roku. Polska była satelickim krajem Sowietów, nasze elity rządzące potrzebowały dyplomatycznego wsparcia, rodacy natomiast marzyli o jakimś symbolu. |
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
środa, 19 marca za 13 dni |
8:55 | TVP Historia 2 |
Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
Generał Charles de Gaulle pojawił się w Polsce w 1967 roku. Był prezydentem u schyłku kadencji ze spadającym poparciem, Polska była satelickim krajem Sowietów, nasze elity rządzące potrzebowały dyplomatycznego wsparcia, rodacy natomiast marzyli o jakimś symbolu. Ta wizyta wszystkim była na rękę. Zaś gość znad Sekwany zakochał się w pączkach od Bliklego.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Łukasz Modelski gospodarz
-
Jerzy Grabowski reżyseria
Zobacz także
- W kotle historii: Zaślubiny z morzem. Pierścienie i kartoflanka - magazyn kulinarny - piątek, 7 marca 8:45
- W kotle historii: Kawa i piwo. Klemens VIII w Polsce. O, Santa Piva di Varka! - magazyn kulinarny - poniedziałek, 10 marca 8:50
- W kotle historii: Przemówienie Gomułki na placu Defilad. Odwilż i schab - magazyn kulinarny - wtorek, 11 marca 8:55
- W kotle historii: Bitwa pod Mątwami. Król i rokoszanin - pierwsze stoły Rzeczypospolitej - magazyn kulinarny - środa, 12 marca 8:55
- W kotle historii: Co jest edukacyją? Liceum Krzemienieckie otwiera podwoje. Szkolna stołówka - obficie i nowocześnie - magazyn kulinarny - czwartek, 13 marca 8:50
- W kotle historii: Śmierć Henryka Probusa. Książę - poeta i zatruty chleb - magazyn kulinarny - piątek, 14 marca 8:45
- W kotle historii: Honoratka i rewolucja. Gilotyna w kultowej warszawskiej kawiarni XIX w. - magazyn kulinarny - poniedziałek, 17 marca 8:50
- W kotle historii: Chocim: wspólnie przeciw Osmanom. Cztery armie, cztery kuchnie - magazyn kulinarny - wtorek, 18 marca 8:55