W kotle historii: Śmierć Henryka Probusa. Książę - poeta i zatruty chleb
W skrócie: | Historia księcia wrocławskiego Henryka IV Probusa, żyjącego na Śląsku pod koniec XIII wieku. Znał on obce języki, świetnie radził sobie na turniejach, miał też możnych przyjaciół na innych dworach. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
piątek, 14 marca za 13 dni |
8:45 | TVP Historia 2 |
Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
Łukasz Modelski przytacza historię księcia wrocławskiego Henryka IV Probusa, żyjącego na Śląsku pod koniec XIII wieku. Znał on obce języki, świetnie radził sobie na turniejach, miał możnych przyjaciół na innych dworach, układał poezję, co czyniło go władcą prawdziwie europejskim. Po pokonaniu Łokietka zasiadł na tronie krakowskim. Miał w przyszłości duże szanse na zdobycie korony Królestwa Polskiego. Drogę do kariery przerwała jednak jego nagła śmierć. Kronikarze podejrzewają, że Probus został otruty. Z zachowaniem wszelkiej ostrożności zostaną tym razem przygotowane najznakomitsze dania tamtych czasów.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Łukasz Modelski gospodarz
Zobacz także
- W kotle historii: Jaja na Wembley. Żołądki pod specjalnym nadzorem - magazyn kulinarny - poniedziałek, 3 marca 8:55
- W kotle historii: Przemysł, strajk i baseball - magazyn kulinarny - wtorek, 4 marca 8:55
- W kotle historii: Wacław Rzewuski rusza na wschód. Wacław z Arabii - losy polskiego emira - magazyn kulinarny - środa, 5 marca 8:50
- W kotle historii: Ślub Jagiełły i Elżbiety Pileckiej. Król żeni się z miłości! - magazyn kulinarny - czwartek, 6 marca 8:50
- W kotle historii: Zaślubiny z morzem. Pierścienie i kartoflanka - magazyn kulinarny - piątek, 7 marca 8:45
- W kotle historii: Kawa i piwo. Klemens VIII w Polsce. O, Santa Piva di Varka! - magazyn kulinarny - poniedziałek, 10 marca 8:50
- W kotle historii: Przemówienie Gomułki na placu Defilad. Odwilż i schab - magazyn kulinarny - wtorek, 11 marca 8:55
- W kotle historii: Bitwa pod Mątwami. Król i rokoszanin - pierwsze stoły Rzeczypospolitej - magazyn kulinarny - środa, 12 marca 8:55
- W kotle historii: Co jest edukacyją? Liceum Krzemienieckie otwiera podwoje. Szkolna stołówka - obficie i nowocześnie - magazyn kulinarny - czwartek, 13 marca 8:50