Przystanek slow food 3: Busko, najbardziej słoneczne miasto w Polsce i ich szampańskie truskawki (10)
W skrócie: | W programie ugościmy Panią Halinę Mazur i Koło Gospodyń Wiejskich w Ruczynowie. Omówimy szczegóły właściwej uprawy truskawek. Przygotujemy sporo deserów inspirowanych tym właśnie owocem. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Bohaterami programu są ludzie, którzy zrezygnowali z wyścigu szczurów. Postanowili zwolnić i spędzać więcej czasu wśród natury. Opowiadają m.in. jak wyglądają ich posiłki, z jakich produktów korzystają, a także promują zdrowe odżywianie się.
Busko uchodzi za najbardziej znane uzdrowisko w województwie świętokrzyskim. W przeszłości uprawiano tu bardzo dużo owoców i warzyw. Mało kto słyszał jednak o niezrównanej w smaku wiśni nadwiślance, śliwce szydłowskiej, czy truskawce faworytce, która wprost zniewala swoim smakiem. W programie ugościmy Panią Halinę Mazur i Koło Gospodyń Wiejskich w Ruczynowie. Omówimy szczegóły właściwej uprawy truskawek. Przygotujemy sporo deserów inspirowanych tym właśnie owocem. Wśród wyrobów tarta, śmietanowy tort truskawkowy czy pancakes z bitą śmietaną. W słodkich wyzwaniach naszym przewodnikiem będzie Mariusz Szadkowski, słynny warszawski cukiernik.
Zobacz także
- Przystanek slow food 3: Łosoś wędzony Pana Kazimierza Dobrzyckiego (5) - magazyn kulinarny - noc pt./sob., 25 na 26 kwietnia 5:50
- Przystanek slow food 3: Anna Skowrońska i jej ekologiczne pstrągi (6) - magazyn kulinarny - noc sob./niedz., 26 na 27 kwietnia 5:50
- Przystanek slow food 3: Kuchnia Tatarów polskich (7) - magazyn kulinarny - noc pt./sob., 2 na 3 maja 5:50
- Przystanek slow food 3: Kuchnia pogranicza polsko-litewskiego (8) - magazyn kulinarny - noc sob./niedz., 3 na 4 maja 5:50