Kuchnia Jagiellonów: Nowocześnie i zdrowo, czyli herbarze i zielniki (14)
magazyn kulinarny Polska 2020
W skrócie: | Łukasz Modelski zaprezentuje przepis na marcepan z 1555 roku. Jego autorem jest botanik i twórca ponad 800 polskich nazw roślin - Marcin Siennik. Przygotowany też zostanie pasternak w miodzie. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Historyk, dziennikarz i pisarz Łukasz Modelski, autor kilku książek o historii kuchni, odtworzy dawne potrawy. Przygotuje dnia, korzystając ze starych receptur, ale unowocześni je tak, by były możliwe do przyrządzenia we współczesnej kuchni. W czasie gotowania przybliży historię poszczególnych produktów, przypraw oraz opowie anegdoty z dziejów Polski od XIV do XVII wieku.
Łukasz Modelski zaprezentuje przepis z 1555 roku na marcepan. Jego autorem jest botanik i twórca ponad 800 polskich nazw roślin - Marcin Siennik. W dalszej części programu przygotujemy pasternak w miodzie według receptury Stefana Falimirza z 1534 roku. W XVI wieku obie potrawy były uważne za zdrowotne.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Łukasz Modelski gospodarz
Zobacz także
- Kuchnia Jagiellonów: Wigilia, czyli kuchnia postna: kuchnia polska (21) - magazyn kulinarny - poniedziałek, 8 lipca 8:40 i 1 późniejsza emisja
- Kuchnia Jagiellonów: Boże Narodzenie, czyli bogactwo kuchni, kuchnia bogactwa (22) - magazyn kulinarny - wtorek, 9 lipca 8:35 i 1 późniejsza emisja