Kuchnia Jagiellonów: Długie rządy Zygmunta Starego kosmopolityczna kuchnia renesansu w szczytowej formie (9)
magazyn kulinarny Polska 2020
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
środa, 7 maja za 12 dni |
8:50 | TVP Historia 2 |
Opis
Historyk, dziennikarz i pisarz Łukasz Modelski, autor kilku książek o historii kuchni, odtworzy dawne potrawy. Przygotuje dnia, korzystając ze starych receptur, ale unowocześni je tak, by były możliwe do przyrządzenia we współczesnej kuchni. W czasie gotowania przybliży historię poszczególnych produktów, przypraw oraz opowie anegdoty z dziejów Polski od XIV do XVII wieku.
Prowadzący zdradza tajniki przyrządzania szparagów w sosie holenderskim oraz risotta lombardzkiego według przepisu Baltoromea Scappiego.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Łukasz Modelski gospodarz
Zobacz także
- Kuchnia Jagiellonów: W przededniu unii. Panorama kulinarna Korony i Litwy (3) - magazyn kulinarny - dziś, 25 kwietnia 8:45
- Kuchnia Jagiellonów: Jadwiga i Jagiełło. Fuzja jadłospisów (4) - magazyn kulinarny - poniedziałek, 28 kwietnia 8:55
- Kuchnia Jagiellonów: Synowie Jagiełły początek ekspansji. Smaki od morza do morza (5) - magazyn kulinarny - wtorek, 29 kwietnia 8:55
- Kuchnia Jagiellonów: W stolicy państwa krzyżackiego kuchnia fusion najlepsza w Europie (6) - magazyn kulinarny - środa, 30 kwietnia 9:00
- Kuchnia Jagiellonów: Królewicze i królewny. Kuchnia wszędzie, kuchnia zewsząd (7) - magazyn kulinarny - poniedziałek, 5 maja 8:55
- Kuchnia Jagiellonów: Moskwa, Krym i Karaimi (8) - magazyn kulinarny - wtorek, 6 maja 8:55