Kuchnia Jagiellonów: Synowie Jagiełły początek ekspansji. Smaki od morza do morza (5)
magazyn kulinarny Polska 2020
W skrócie: | Historyk, dziennikarz i pisarz Łukasz Modelski, autor kilku książek o historii kuchni, odtworzy dawne potrawy. Przygotuje dnia, korzystając ze starych receptur, ale spróbuje unowocześnić skład. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
wtorek, 29 kwietnia za 10 dni |
8:55 | TVP Historia 2 |
Opis
Historyk, dziennikarz i pisarz Łukasz Modelski, autor kilku książek o historii kuchni, odtworzy dawne potrawy. Przygotuje dnia, korzystając ze starych receptur, ale unowocześni je tak, by były możliwe do przyrządzenia we współczesnej kuchni. W czasie gotowania przybliży historię poszczególnych produktów, przypraw oraz opowie anegdoty z dziejów Polski od XIV do XVII wieku.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Łukasz Modelski gospodarz
Zobacz także
- Kuchnia Jagiellonów: Królowa Jadwiga i kuchnia europejskiej arystokracji (1) - magazyn kulinarny - środa, 23 kwietnia 8:55
- Kuchnia Jagiellonów: Jogajła. Kulinarne dziedzictwo Litwy (2) - magazyn kulinarny - czwartek, 24 kwietnia 8:45
- Kuchnia Jagiellonów: W przededniu unii. Panorama kulinarna Korony i Litwy (3) - magazyn kulinarny - piątek, 25 kwietnia 8:45
- Kuchnia Jagiellonów: Jadwiga i Jagiełło. Fuzja jadłospisów (4) - magazyn kulinarny - poniedziałek, 28 kwietnia 8:55
- Kuchnia Jagiellonów: W stolicy państwa krzyżackiego kuchnia fusion najlepsza w Europie (6) - magazyn kulinarny - środa, 30 kwietnia 9:00