Fabryka jedzenia (11)
(Food Factory 4: My Cup Runeth Over)
W skrócie: | Proces przetwarzania składników w produkt spożywczy jest fascynujący. Tym razem widzowie przekonają się, jak powstają sosy do makaronu i ciastka z masłem orzechowym. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Sekrety produkcji ulubionych przysmaków mieszkańców Ameryki Północnej. W czwartej serii programu zobaczymy, jak powstają m.in. krakersy w kształcie zwierząt, czekoladki Hershey's, frytki z bananów, lody Ben & Jerry's i majonez wegetariański, którego receptura przyśniła się jego twórcy. Niektóre z tych pyszności są ręcznie robione w niewielkich zakładach, inne wytwarzane są na skalę przemysłową. W obu przypadkach prześledzimy proces obróbki, jakim poddawane są góry surowców, zanim zmienią się w produkty, które znają i kochają konsumenci.
W tym odcinku
Okazuje się, że receptura popularnych czekoladek z masłem orzechowym nie zmieniła się od niemal wieku, a każdego roku w jednej fabryce wypieka się aż 5 milionów sufletów warzywnych. W programie również historia ciasteczek migdałowych babci pewnego dyrygenta, które trafiły do masowej produkcji. Można po nie sięgnąć niemal bez wyrzutów sumienia. Z kolei do tradycyjnego włoskiego sosu puttanesca każdego dnia potrzeba prawie 7 tysięcy kilogramów pomidorowej pulpy.
Zobacz także
- Fabryka jedzenia (26) - serial dokumentalny - dziś, 13 maja 7:25
- Fabryka jedzenia: A Taste of Japan (18) - serial dokumentalny - sobota, 17 maja 12:00
- Fabryka jedzenia (19) - serial dokumentalny - sobota, 17 maja 12:30
- Fabryka jedzenia (20) - serial dokumentalny - niedziela, 18 maja 12:00
- Fabryka jedzenia (21) - serial dokumentalny - niedziela, 18 maja 12:30
- Fabryka jedzenia (22) - serial dokumentalny - sobota, 24 maja 12:00
- Fabryka jedzenia (23) - serial dokumentalny - sobota, 24 maja 12:30
- Fabryka jedzenia (24) - serial dokumentalny - niedziela, 25 maja 12:00
- Fabryka jedzenia: Breakfast in Shred (25) - serial dokumentalny - niedziela, 25 maja 12:30