Kuchnia Jagiellonów: Jogajła. Kulinarne dziedzictwo Litwy (2)
magazyn kulinarny Polska 2020
W skrócie: | Prowadzący Łukasz Modelski przygotuje barszcz, tylko nie z czerwonych buraków a ze szczawiu, który podawany był na ciepło lub jako chłodnik. W dalszej części programu zrobi tartę gruszkową. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
czwartek, 24 kwietnia za 11 dni |
8:45 | TVP Historia 2 |
Opis
Historyk, dziennikarz i pisarz Łukasz Modelski, autor kilku książek o historii kuchni, odtworzy dawne potrawy. Przygotuje dnia, korzystając ze starych receptur, ale unowocześni je tak, by były możliwe do przyrządzenia we współczesnej kuchni. W czasie gotowania przybliży historię poszczególnych produktów, przypraw oraz opowie anegdoty z dziejów Polski od XIV do XVII wieku.
Prowadzący Łukasz Modelski przygotuje barszcz, tylko nie z czerwonych buraków a ze szczawiu, który podawany był na ciepło lub jako chłodnik. W dalszej części programu zrobi tartę gruszkową ze śmietaną i orzechami.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Łukasz Modelski gospodarz
Zobacz także
- Kuchnia Jagiellonów: Królowa Jadwiga i kuchnia europejskiej arystokracji (1) - magazyn kulinarny - środa, 23 kwietnia 8:55
- Kuchnia Jagiellonów: W przededniu unii. Panorama kulinarna Korony i Litwy (3) - magazyn kulinarny - piątek, 25 kwietnia 8:45