Kuchnia Jagiellonów: Królowa Jadwiga i kuchnia europejskiej arystokracji (1)
magazyn kulinarny Polska 2020
W skrócie: | Łukasz Modelski przygotuje polewkę z drobiu z cynamonem oraz flaki godne królewskiego stołu. Na deser przyrządzi pudding ryżowy na mleku migdałowym. W czasie gotowania opowie historyczne anegdoty. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
środa, 23 kwietnia za 9 dni |
8:55 | TVP Historia 2 |
Opis
Historyk, dziennikarz i pisarz Łukasz Modelski, autor kilku książek o historii kuchni, odtworzy dawne potrawy. Przygotuje dnia, korzystając ze starych receptur, ale unowocześni je tak, by były możliwe do przyrządzenia we współczesnej kuchni. W czasie gotowania przybliży historię poszczególnych produktów, przypraw oraz opowie anegdoty z dziejów Polski od XIV do XVII wieku.
Prowadzący Łukasz Modelski przygotuje polewkę z drobiu z cynamonem oraz flaki godne królewskiego stołu. Na deser przyrządzi pudding ryżowy na mleku migdałowym. W czasie gotowania opowie historyczne anegdoty z czasów królowej Jadwigi.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Łukasz Modelski gospodarz
Zobacz także
- Kuchnia Jagiellonów: Jogajła. Kulinarne dziedzictwo Litwy (2) - magazyn kulinarny - czwartek, 24 kwietnia 8:45
- Kuchnia Jagiellonów: W przededniu unii. Panorama kulinarna Korony i Litwy (3) - magazyn kulinarny - piątek, 25 kwietnia 8:45