Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
środa, 5 marca za 11 dni |
11:25 | TVP Historia |
środa, 5 marca za 11 dni |
11:35 | TVP Historia 2 |
piątek, 7 marca za 13 dni |
18:10 | TVP Historia |
piątek, 7 marca za 13 dni |
18:35 | TVP Historia 2 |
Opis
Pierwsze kompleksowe opracowanie poświęcone historii polskiej kuchni, które systematycznie prezentuje istotę i bogactwo kulinarne, jakie otrzymaliśmy do naszych przodków.
Jan III Sobieski, znany przede wszystkim jako zwycięzca spod Wiednia i mecenas sztuki, wyróżniał się także jako wielki smakosz. Przeżył kryzys, gdy jego pasztetnik postanowił odejść z pracy, co podkreślał w swoich zapiskach słowami, że jedzenie jest tym, co można uznać za jedną na jwiększych przyjemności na świecie. Król miał zamiłowanie do kawy i napoju czekoladowego, a także interesował się ogrodnictwem, nadzorował przygotowywanie konfitur i zimowych zapasów. Z jego czasów pochodzą nie tylko przepisy na wykwintne dania elit, ale też potrawy spożywane przez poddanych oraz praktyczne porady dotyczące przetwórstwa żywności. W programie Jarosława Dumanowskiego eksperci oraz Maciej Nowicki odtworzą dawne potrawy, badając gust kulinarny Sobieskiego i jego podwładnych.
Zobacz także
- Historia kuchni polskiej: "Kapłon we flaszy" - sekrety Stanisława Czernieckiego (8) - magazyn kulinarny - dziś, 22 lutego 8:10 i 1 późniejsza emisja