Historia kuchni polskiej: W czasach króla Jana (9)

Historia kuchni polskiej: W czasach króla Jana (9)

magazyn kulinarny Polska 2024-2025   od 12 lat
W skrócie:Jan III Sobieski był wielkim smakoszem. Przeżył kryzys, gdy jego pasztetnik odszedł z pracy. Miał zamiłowanie do kawy i napoju czekoladowego. Eksperci odtworzą potrawy, badając gust kulinarny króla.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
poniedziałek, 21 kwietnia
za 7 dni
13:35 TVP Historia
poniedziałek, 21 kwietnia
za 7 dni
13:35 TVP Historia 2

Opis

Pierwsze kompleksowe opracowanie poświęcone historii polskiej kuchni, które systematycznie prezentuje istotę i bogactwo kulinarne, jakie otrzymaliśmy do naszych przodków.

Jan III Sobieski, znany przede wszystkim jako zwycięzca spod Wiednia i mecenas sztuki, wyróżniał się także jako wielki smakosz. Przeżył kryzys, gdy jego pasztetnik postanowił odejść z pracy, co podkreślał w swoich zapiskach słowami, że jedzenie jest tym, co można uznać za jedną największych przyjemności na świecie. Król miał zamiłowanie do kawy i napoju czekoladowego, a także interesował się ogrodnictwem, nadzorował przygotowywanie konfitur i zimowych zapasów. Z jego czasów pochodzą nie tylko przepisy na wykwintne dania elit, ale też potrawy spożywane przez poddanych oraz praktyczne porady dotyczące przetwórstwa żywności. W programie Jarosława Dumanowskiego eksperci oraz Maciej Nowicki odtworzą dawne potrawy, badając gust kulinarny Sobieskiego i jego podwładnych.