Historia kuchni polskiej: W czasach króla Jana (9)
W skrócie: | Jan III Sobieski był wielkim smakoszem. Przeżył kryzys, gdy jego pasztetnik odszedł z pracy. Miał zamiłowanie do kawy i napoju czekoladowego. Eksperci odtworzą potrawy, badając gust kulinarny króla. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
poniedziałek, 21 kwietnia za 7 dni |
13:35 | TVP Historia |
poniedziałek, 21 kwietnia za 7 dni |
13:35 | TVP Historia 2 |
Opis
Pierwsze kompleksowe opracowanie poświęcone historii polskiej kuchni, które systematycznie prezentuje istotę i bogactwo kulinarne, jakie otrzymaliśmy do naszych przodków.
Jan III Sobieski, znany przede wszystkim jako zwycięzca spod Wiednia i mecenas sztuki, wyróżniał się także jako wielki smakosz. Przeżył kryzys, gdy jego pasztetnik postanowił odejść z pracy, co podkreślał w swoich zapiskach słowami, że jedzenie jest tym, co można uznać za jedną największych przyjemności na świecie. Król miał zamiłowanie do kawy i napoju czekoladowego, a także interesował się ogrodnictwem, nadzorował przygotowywanie konfitur i zimowych zapasów. Z jego czasów pochodzą nie tylko przepisy na wykwintne dania elit, ale też potrawy spożywane przez poddanych oraz praktyczne porady dotyczące przetwórstwa żywności. W programie Jarosława Dumanowskiego eksperci oraz Maciej Nowicki odtworzą dawne potrawy, badając gust kulinarny Sobieskiego i jego podwładnych.
Zobacz także
- Historia kuchni polskiej: Królestwo Kongresowe. Kuchnia generała Wincentego Krasińskiego (15) - magazyn kulinarny - środa, 16 kwietnia 11:05 i 1 późniejsza emisja
- Historia kuchni polskiej: Chrzest. Wino, oliwa i post - magazyn kulinarny - piątek, 18 kwietnia 18:10 i 1 późniejsza emisja
- Historia kuchni polskiej: W stronę Wielkanocy (25) - magazyn kulinarny - sobota, 19 kwietnia 12:55 i 1 późniejsza emisja
- Historia kuchni polskiej: 'Ollaputreda francuska', czyli wielkanocny pasztet króla Zygmunta III - magazyn kulinarny - niedziela, 20 kwietnia 13:45 i 1 późniejsza emisja
- Historia kuchni polskiej: Kartofle. Koniec głodu? (16) - magazyn kulinarny - środa, 23 kwietnia 11:30 i 3 późniejsze emisje