Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
środa, 23 kwietnia za 9 dni |
11:30 | TVP Historia |
środa, 23 kwietnia za 9 dni |
11:35 | TVP Historia 2 |
piątek, 25 kwietnia za 11 dni |
18:10 | TVP Historia |
piątek, 25 kwietnia za 11 dni |
18:15 | TVP Historia 2 |
Opis
Pierwsze kompleksowe opracowanie poświęcone historii polskiej kuchni, które systematycznie prezentuje istotę i bogactwo kulinarne, jakie otrzymaliśmy do naszych przodków.
Wśród roślin przywiezionych do Europy przez Kolumba i jego następców wyróżnia się ziemniak, które na początku sprawiało jego przyrządzanie, zdobył ogromną popularność. Stał się nie tylko częstym składnikiem kuchni, ale również kluczowym elementem w walce z głodem, co uczyniło go symbolem globalizacji. Pochodzący z Peru ziemniak zyskał wyjątkowe znaczenie historyczne, przyrodnicze i społeczne. Swoją szczególną pozycję zdobył w XIX wieku, gdy zaczęto publikować książki kucharskie poświęcone wyłącznie jemu. Historyk Jarosław Dumanowski oraz ekspert Maciej Nowicki badają rolę ziemniaka w historii, a także jego wpływ na kuchnię polską, próbując odpowiedzieć na pytanie, co przyczyniło się do jego sukcesu.
Zobacz także
- Historia kuchni polskiej: Królestwo Kongresowe. Kuchnia generała Wincentego Krasińskiego (15) - magazyn kulinarny - środa, 16 kwietnia 11:05 i 1 późniejsza emisja
- Historia kuchni polskiej: Chrzest. Wino, oliwa i post - magazyn kulinarny - piątek, 18 kwietnia 18:10 i 1 późniejsza emisja
- Historia kuchni polskiej: W stronę Wielkanocy (25) - magazyn kulinarny - sobota, 19 kwietnia 12:55 i 1 późniejsza emisja
- Historia kuchni polskiej: 'Ollaputreda francuska', czyli wielkanocny pasztet króla Zygmunta III - magazyn kulinarny - niedziela, 20 kwietnia 13:45 i 1 późniejsza emisja
- Historia kuchni polskiej: W czasach króla Jana (9) - magazyn kulinarny - poniedziałek, 21 kwietnia 13:35 i 1 późniejsza emisja