Historia kuchni polskiej: Kartofle. Koniec głodu? (16)

Historia kuchni polskiej: Kartofle. Koniec głodu? (16)

magazyn kulinarny Polska 2024-2025   od 12 lat

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
środa, 23 kwietnia
za 9 dni
11:30 TVP Historia
środa, 23 kwietnia
za 9 dni
11:35 TVP Historia 2
piątek, 25 kwietnia
za 11 dni
18:10 TVP Historia
piątek, 25 kwietnia
za 11 dni
18:15 TVP Historia 2

Opis

Pierwsze kompleksowe opracowanie poświęcone historii polskiej kuchni, które systematycznie prezentuje istotę i bogactwo kulinarne, jakie otrzymaliśmy do naszych przodków.

Wśród roślin przywiezionych do Europy przez Kolumba i jego następców wyróżnia się ziemniak, które na początku sprawiało jego przyrządzanie, zdobył ogromną popularność. Stał się nie tylko częstym składnikiem kuchni, ale również kluczowym elementem w walce z głodem, co uczyniło go symbolem globalizacji. Pochodzący z Peru ziemniak zyskał wyjątkowe znaczenie historyczne, przyrodnicze i społeczne. Swoją szczególną pozycję zdobył w XIX wieku, gdy zaczęto publikować książki kucharskie poświęcone wyłącznie jemu. Historyk Jarosław Dumanowski oraz ekspert Maciej Nowicki badają rolę ziemniaka w historii, a także jego wpływ na kuchnię polską, próbując odpowiedzieć na pytanie, co przyczyniło się do jego sukcesu.