Wiem, co jem (14/16)

Wiem, co jem (14/16)

magazyn poradnikowy Polska 2014   od 12 lat
W skrócie:Przeciętny Polak zjada miesięcznie 2 kg wędliny, ale też często na nią narzeka. Prowadząca wyjaśni, dlaczego nie ma przepisów kontrolujących jakość wędlin. Na konsumentów czyha wiele niebezpieczeństw.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
nie znaleziono żadnej emisji

Opis

Katarzyna Bosacka po raz kolejny przygląda się produktom, które znajdują się na sklepowych półkach. Dla prowadzącej sklep spożywczy stał się niemal drugim domem. Kasia krąży między regałami z żywnością, sprawdzając skład produktów, ich wartości odżywcze, a także smak i jakość.

Polak zjada miesięcznie 2 kg i 30 dag wędliny, ale też najczęściej na nią narzeka. Prowadząca wyjaśni, dlaczego nie ma przepisów kontrolujących jakość wędlin. Jak pokazują kontrole, wędliny to produkty najbardziej śmierdzące. Szynka napchana kawałkami skór i ścięgien, niebezpieczne bakterie w innej wędlinie, przeterminowane wyroby, które zyskiwały nowe życie - te wszystkie oszustwa czyhają na konsumentów. Niektórzy producenci nawet myją spleśniałe wędliny i sprzedają jako świeże, albo przerabiają na mielonki i kiełbasy. Prowadząca zdradzi, jak jeszcze producenci oszukują konsumentów.

Zobacz także