Smakuj świat z Pascalem (7/9)
W skrócie: | Kolejnym przystankiem kulinarnej podróży Pascala Brodnickiego jest Laos, którego kuchnia słynie z nietypowych składników. Jada się tu kwiaty, owady, żaby, kijanki, kokony owadów i wiewiórki. |
---|
Oglądaj w telewizji
Opis
Mistrz kuchni Pascal Brodnicki pokazuje widzom, jak zastąpić tradycyjne dania azjatyckimi potrawami. Udowadnia, że przygotowanie oryginalnego obiadu jest proste i nie musi wiele kosztować. W poszukiwaniu inspiracji kulinarnych wyrusza do Wietnamu, Laosu i Tajlandii. Robi zakupy na tamtejszych targach, przyrządza i sprzedaje przekąski na ulicy i pracuje na plantacji ryżu. Aby się sprawdzić, przygotowuje egzotyczne dania dla swoich azjatyckich gospodarzy. Próbuje grillowanego gekona i pieczonych larw mrówek, przyjmuje też zaproszenie na nietypowe łowy.
Kolejnym przystankiem kulinarnej podróży Pascala Brodnickiego jest Laos, którego kuchnia słynie z nietypowych składników. Jada się tu kwiaty, owady, żaby, kijanki, kokony owadów, jaszczurki gekony a nawet mięso wiewiórek. Smażone algi, khai pene, to kulinarny znak firmowy Luang Prabang, miasta położonego na północy kraju. W Laosie setki rodzin utrzymuje się ze zbioru wodorostów. Podróżujący kucharz przekonał się, na czym polega ich praca. Przez kilka godzin zbierał z dna Mekongu algi, po czym ciął je i wałkował na długie płaty.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Pascal Brodnicki gospodarz
Zobacz także
- Smakuj świat z Pascalem (4) - reality show - wtorek, 22 kwietnia 10:05
- Smakuj świat z Pascalem (1/9) - reality show - wtorek, 22 kwietnia 10:40 i 2 późniejsze emisje
- Smakuj świat z Pascalem (2/9) - reality show - piątek, 2 maja 11:40 i 1 późniejsza emisja
- Smakuj świat z Pascalem (3/9) - reality show - sobota, 3 maja 9:40
- Smakuj świat z Pascalem (4/9) - reality show - niedziela, 4 maja 8:05 i 1 późniejsza emisja
- Smakuj świat z Pascalem (5/9) - reality show - niedziela, 4 maja 8:35 i 1 późniejsza emisja
- Smakuj świat z Pascalem (6/9) - reality show - niedziela, 4 maja 9:10 i 1 późniejsza emisja