Przystanek slow food 3: Olejarnia Zagłoby - oleje tłoczone na zimno (9)
W skrócie: | Mariusz Roszkowski zbudował w okolicach Buska własną olejarnię, gdzie powstają oleje rzepakowy, konopny, lniany i tzw. rydzowy. Gościem tego odcinka jest odznaczony gwiazdką Michelin Przemysław Klima. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
sobota, 10 maja za 13 dni |
5:50 | TVP HD |
Opis
Bohaterami programu są ludzie, którzy zrezygnowali z wyścigu szczurów. Postanowili zwolnić i spędzać więcej czasu wśród natury. Opowiadają m.in. jak wyglądają ich posiłki, z jakich produktów korzystają, a także promują zdrowe odżywianie się.
Mariusz Roszkowski zbudował w okolicach Buska w województwie świętokrzyskim własną olejarnię, gdzie powstają oleje rzepakowy, konopny, lniany i tzw. rydzowy. Mężczyzna chętnie dzieli się wiedzą ze swojej dziedziny i prowadzi pokazy tłoczenia dla dzieci i młodzieży. Wiedza, że olej tłoczony na zimno leczy szereg dolegliwości, pomaga w chorobach żołądkowych, łagodzi stany alergiczne i przyspiesza gojenie ran, jest bowiem coraz powszechniejsza. Gościem tego odcinka jest odznaczony gwiazdką Michelin Przemysław Klima, szef kuchni w krakowskiej restauracji Bottiglieria 1881.
Zobacz także
- Przystanek slow food 3: Kuchnia Tatarów polskich (7) - magazyn kulinarny - noc pt./sob., 2 na 3 maja 5:50
- Przystanek slow food 3: Kuchnia pogranicza polsko-litewskiego (8) - magazyn kulinarny - noc sob./niedz., 3 na 4 maja 5:50