Podróże z historią: Jak smakują Kresy? (33)

serial dokumentalny Polska 2016   b.o.
W skrócie:Radosław Kotarski przemierza pola, restauracje i targi Ukrainy. Wyjaśnia, dlaczego o tym rejonie mówiono spichlerz Europy. Razem ze swoimi przewodnikami przygotowuje miejscowe przysmaki.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
sobota, 5 kwietnia
za 13 dni
0:40 TVP Dokument
sobota, 5 kwietnia
za 13 dni
6:20 TVP Dokument

Opis

Propozycja dla miłośników dziejów. W prostej i przystępnej formie prowadzący Radosław Kotarski opowie o życiu w dawnej Polsce. W programie m.in. jak mieszkali Słowianie, ile kilogramów uzbrojenia dźwigał na sobie polski husarz i budowa średniowiecznej latarni.

W tym odcinku

Radosław Kotarski przemierza pola, restauracje i targi Ukrainy. Szuka odpowiedzi na pytanie, dlaczego o tym rejonie mówiono spichlerz Europy. Razem ze swoimi przewodnikami po kresowych smakach przygotowuje miejscowe przysmaki. Udowodni też, ile słodyczy znajdziemy w połączeniu ogórków i miodu.

Zobacz także