Makłowicz w podróży: Podróż 37. Norwegia - Na wsi
W skrócie: | Robert pływa kajakiem. Przygląda się życiu w wiosce Stalheim, gdzie kosztuje miejscowych wędlin. Następnie zjeżdża do Undredal, miejscowości słynącej z produkcji koziego sera brunost. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.
Robert pływa kajakiem po fiordzie i zastanawia się, jakim sposobem groźni Wikingowie stali się spokojnymi Borwegami. Przygląda się życiu Skandynawów w górskiej wiosce Stalheim, gdzie kosztuje miejscowych wędlin. Następnie krętą drogą zjeżdża do Undredal, miejscowości słynącej z produkcji nietypowego koziego sera brunost. W historycznym hotelu na przełęczy Stalheim uczestniczy w degustacji tradycyjnych wiejskich przysmaków: gotowanej baraniej głowy i purée z brukwi. Później odwiedza Ulvik, gdzie kosztuje produktów z miejscowych jabłek: niskoprocentowego cydru, niedosładzanego likieru i dojrzewającego w dębowych beczkach szlachetnego destylatu typu calvados. Na koniec polski kucharz proponuje wędzone i suszone baranie żeberka gotowane w gałązkach brzozy.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Robert Makłowicz gospodarz
Zobacz także
- Makłowicz w podróży: Podróż 30. Londyn - podróż sentymentalna - magazyn kulinarny - dziś, 28 kwietnia 10:05
- Makłowicz w podróży: Podróż 15. Tunezja - Północ - magazyn kulinarny - dziś, 28 kwietnia 14:10
- Makłowicz w podróży: Podróż 2. Ekwador - Nad Pacyfikiem - magazyn kulinarny - dziś, 28 kwietnia 16:45
- Makłowicz w podróży: Podróż 30. Londyn - Tygiel kulinarny - magazyn kulinarny - dziś, 28 kwietnia 19:45 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Podróż 16. Estonia - Wschód - magazyn kulinarny - wtorek, 29 kwietnia 14:10
- Makłowicz w podróży: Podróż 2. Ekwador - Kraj pełen skarbów - magazyn kulinarny - wtorek, 29 kwietnia 16:45
- Makłowicz w podróży: Podróż 30. Londyn - Wypad za miasto - magazyn kulinarny - wtorek, 29 kwietnia 19:45 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Podróż 16. Estonia - Tallin - magazyn kulinarny - środa, 30 kwietnia 15:55
- Makłowicz w podróży: Podróż 2. Ekwador - Ekwador po polsku - magazyn kulinarny - środa, 30 kwietnia 16:45
- Makłowicz w podróży: Podróż 31. Szwecja - Skania - magazyn kulinarny - środa, 30 kwietnia 19:45 i 1 późniejsza emisja