Makłowicz w podróży: Podróż 16. Estonia - Wschód
W skrócie: | Robert Makłowicz kulinarną podróż po Estonii zaczyna w Rakvere. Zamawia tu grochówkę i wędzoną golonkę. W restauracji starowierców próbuje uchy, blinów z farszem rybnym i leszcza. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
niedziela, 6 kwietnia za 8 dni |
11:25 | TVP Polonia |
Opis
Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.
Kulinarną podróż po Estonii kucharz z Krakowa zaczyna w miejscowości Rakvere, gdzie na początku XVII wieku toczyły się walki Rosjan ze Szwedami. W miejscowym lokalu gastronomicznym Makłowicz zamawia żołnierskie danie: grochówkę, wędzoną na miejscu golonkę i chleb z masłem. Następnie przenosi się nad jezioro Pejpus, gdzie mieści się restauracja starowierców. W menu znajdują się tam takie przysmaki jak: zupa ucha, bliny z farszem rybnym czy leszcz po starowiersku. Kolejny etap podróży to Tartu. Kucharz z Polski zagląda na tamtejszy targ - na straganach króluje wieprzowina i brukiew, suszony bób, ryby oraz... sałatki z wodorostów. Następnie przy fontannie przed miejskim ratuszem przyrządza według estońskiego przepisu zakupionego w Tartu szczupaka.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Robert Makłowicz gospodarz
Zobacz także
- Makłowicz w podróży: Podróż 34. Chorwacja - Rab - magazyn kulinarny - dziś, 29 marca 6:20
- Makłowicz w podróży: Podróż 34. Chorwacja - Rijeka - magazyn kulinarny - dziś, 29 marca 6:55
- Makłowicz w podróży: Podróż 33. Zanzibar - Stone Town - magazyn kulinarny - dziś, 29 marca 7:30
- Makłowicz w podróży: Podróż 47. Chorwacja - Peljeac i Konavle - magazyn kulinarny - dziś, 29 marca 15:50
- Makłowicz w podróży: Sardynia - Costa Smeralda - magazyn kulinarny - niedziela, 30 marca 6:20
- Makłowicz w podróży: Podróż 44. Sardynia - Koral, korek i langusta - magazyn kulinarny - niedziela, 30 marca 6:55
- Makłowicz w podróży: Podróż 14. Irlandia - Cork - magazyn kulinarny - niedziela, 30 marca 11:25
- Makłowicz w podróży: Podróż 24. Niemcy - Żyzna Badenia - magazyn kulinarny - poniedziałek, 31 marca 10:05
- Makłowicz w podróży: Podróż 10. Szkocja - Edynburg - magazyn kulinarny - poniedziałek, 31 marca 15:10
- Makłowicz w podróży: Bośnia i Hercegowina - Banja Luka - magazyn kulinarny - poniedziałek, 31 marca 16:45