Makłowicz w podróży: Podróż 33. Zanzibar - Stone Town
W skrócie: | Kolejnym przystankiem w podróży Roberta Makłowicza jest Zanzibar City. Degustuje miejscowe specjały. Potem przygotowuje zupę Zanzibari mix oraz tuńczyka w sosie curry z plackami czapati. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.
Kolejnym przystankiem na mapie podróży Roberta Makłowicza jest Zanzibar City, największe miasto na wyspie Zanzibar, którego historyczna część nosi nazwę Stone Town. Jest ono oddalone zaledwie o 6 stopni od równika, gdzie słońce wschodzi zawsze o tej samej porze. W 1949 w tym pięknym zakątku świata urodził się Farrokh Bulsara, znany na całym świecie jako Freddie Mercury. Podróżnik przybywa do miasta wraz z pierwszymi promieniami słońca - o 6.30, i ma zamiar pozostać do jego zachodu o godzinie 18.30. W jednej z niewielkich restauracji serwujących specjały miejscowej kuchni Robert degustuje kulki ziemniaczane, ciastko ryżowe, słodkie placki z mleka skondensowanego, pierożki samosa oraz spiced tea, czyli herbatę z przyprawami. Podróżnik poznaje także panią Asmah Shabani, właścicielkę kawiarenki w stylu europejskim, a także mistrzynię Zanzibaru barristów. Robert zwiedza również słynny targ miejski, Estella Market, a następnie przystępuje do działania. Ma zamiar bowiem przygotować słynną zupę Zanzibari mix, a także potrawę dnia - tuńczyka w sosie curry z plackami czapati. Zwieńczeniem tej niezwykłej wyprawy są zakupy na słynnym targu spożywczym, który otwiera swoje podwoje w dawnych ogrodach sułtańskich zaraz po zachodzie słońca.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Robert Makłowicz gospodarz
Zobacz także
- Makłowicz w podróży: Podróż 48. Hiszpania - Prowincja Kadyks - magazyn kulinarny - niedziela, 27 kwietnia 6:20 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Podróż 48. Hiszpania - Prowincja Sewilla - magazyn kulinarny - niedziela, 27 kwietnia 6:55 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Podróż 30. Londyn - podróż sentymentalna - magazyn kulinarny - poniedziałek, 28 kwietnia 10:05
- Makłowicz w podróży: Podróż 15. Tunezja - Północ - magazyn kulinarny - poniedziałek, 28 kwietnia 14:10
- Makłowicz w podróży: Podróż 2. Ekwador - Nad Pacyfikiem - magazyn kulinarny - poniedziałek, 28 kwietnia 16:45
- Makłowicz w podróży: Podróż 30. Londyn - Tygiel kulinarny - magazyn kulinarny - poniedziałek, 28 kwietnia 19:45 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Podróż 16. Estonia - Wschód - magazyn kulinarny - wtorek, 29 kwietnia 14:10
- Makłowicz w podróży: Podróż 2. Ekwador - Kraj pełen skarbów - magazyn kulinarny - wtorek, 29 kwietnia 16:45
- Makłowicz w podróży: Podróż 30. Londyn - Wypad za miasto - magazyn kulinarny - wtorek, 29 kwietnia 19:45 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Podróż 16. Estonia - Tallin - magazyn kulinarny - środa, 30 kwietnia 15:55