Makłowicz w podróży: Podróż 27. Madera - Goście archipelagu
W skrócie: | Relacja z wizyty na archipelagu Madera. Gość z Krakowa degustuje m.in. typowe dla wyspy danie: prego no bolo do caco, czyli wołowinę w placku chlebowym z masłem czosnkowym. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
poniedziałek, 13 stycznia za 8 dni |
16:45 | TVP HD |
Opis
Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.
Relacja z wizyty Roberta Makłowicza na archipelagu Madera. W 1479 roku na jedną z wysp Santo Porto przybył Krzysztof Kolumb. W jednym z najstarszych budynków, zwanym domem Kolumba, jest dziś muzeum poświęcone słynnemu podróżnikowi. Na placu w ogródku miejscowej restauracji gość z Krakowa degustuje typowe dla wyspy danie: prego no bolo do caco, czyli wołowinę w placku chlebowym z masłem czosnkowym. Następnie Makłowicz odwiedza gospodarstwo skansen, gdzie można zobaczyć, jak wyspiarze z Santo Porto wypiekali chleb bolo do caco. Po przygotowaniu na dziedzińcu gospodarstwa miejscowego dania, wołowiny z papryką, Robert przenosi się na Maderę. Na wyspie mieszkało wiele znamienitych osób m.in. cesarz Karol Habsburg, Winston Churchill, a także podobno Władysław Warneńczyk. Zwiedzanie wyspy Makłowicz rozpoczyna od wioski rybackiej Cmara de Lobos, co po portugalsku znaczy zatoka wilków. W portowej knajpce degustuje najpopularniejszy napój na Maderze, którego nazwa poncha - pochodzi od angielskiego punch, czyli ponczu, rumu mieszanego z sokami owocowymi.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Robert Makłowicz gospodarz
Zobacz także
- Makłowicz w podróży: Podróż 46. Węgry - Zakole Dunaju - magazyn kulinarny - dziś, 5 stycznia 6:20
- Makłowicz w podróży: Podróż 46. - Węgry. Budapeszt - dwa brzegi - magazyn kulinarny - dziś, 5 stycznia 6:55
- Makłowicz w podróży: Podróż 2. Ekwador - Quito - magazyn kulinarny - dziś, 5 stycznia 15:50
- Makłowicz w podróży: Podróż 8. Portugalia - W stronę Alentejo - magazyn kulinarny - wtorek, 7 stycznia 10:05
- Makłowicz w podróży: Podróż 26. Włochy: Piemont - Blaski Turynu - magazyn kulinarny - wtorek, 7 stycznia 16:45
- Makłowicz w podróży: Podróż 8. Portugalia - Za Tagiem - magazyn kulinarny - wtorek, 7 stycznia 19:45 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Podróż 26. Włochy - Piemont. Asti - magazyn kulinarny - środa, 8 stycznia 16:45
- Makłowicz w podróży: Podróż 8. Portugalia - Porto - magazyn kulinarny - środa, 8 stycznia 19:45 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Podróż 26. Włochy - Piemont. Alba - magazyn kulinarny - czwartek, 9 stycznia 16:45
- Makłowicz w podróży: Podróż 8. Portugalia - Dolina Douro - magazyn kulinarny - czwartek, 9 stycznia 19:45 i 1 późniejsza emisja