Makłowicz w podróży: Podróż 27. Madera - Goście archipelagu
W skrócie: | Relacja z wizyty na archipelagu Madera. Gość z Krakowa degustuje m.in. typowe dla wyspy danie: prego no bolo do caco, czyli wołowinę w placku chlebowym z masłem czosnkowym. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
piątek, 11 kwietnia za 9 dni |
19:45 | TVP Rozrywka |
poniedziałek, 14 kwietnia za 12 dni |
10:00 | TVP Rozrywka |
Opis
Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.
Relacja z wizyty Roberta Makłowicza na archipelagu Madera. W 1479 roku na jedną z wysp Santo Porto przybył Krzysztof Kolumb. W jednym z najstarszych budynków, zwanym domem Kolumba, jest dziś muzeum poświęcone słynnemu podróżnikowi. Na placu w ogródku miejscowej restauracji gość z Krakowa degustuje typowe dla wyspy danie: prego no bolo do caco, czyli wołowinę w placku chlebowym z masłem czosnkowym. Następnie Makłowicz odwiedza gospodarstwo skansen, gdzie można zobaczyć, jak wyspiarze z Santo Porto wypiekali chleb bolo do caco. Po przygotowaniu na dziedzińcu gospodarstwa miejscowego dania, wołowiny z papryką, Robert przenosi się na Maderę. Na wyspie mieszkało wiele znamienitych osób m.in. cesarz Karol Habsburg, Winston Churchill, a także podobno Władysław Warneńczyk. Zwiedzanie wyspy Makłowicz rozpoczyna od wioski rybackiej Cmara de Lobos, co po portugalsku znaczy zatoka wilków. W portowej knajpce degustuje najpopularniejszy napój na Maderze, którego nazwa poncha - pochodzi od angielskiego punch, czyli ponczu, rumu mieszanego z sokami owocowymi.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Robert Makłowicz gospodarz
Zobacz także
- Makłowicz w podróży: Podróż 25. Holandia - Z Zelandii do Bredy - magazyn kulinarny - dziś, 2 kwietnia 10:00
- Makłowicz w podróży: Podróż 10. Szkocja - Hebrydy i okolice - magazyn kulinarny - dziś, 2 kwietnia 15:05
- Makłowicz w podróży: Bośnia i Hercegowina - Mostar - magazyn kulinarny - dziś, 2 kwietnia 16:45
- Makłowicz w podróży: Podróż 25. Holandia - W dawnym stylu - magazyn kulinarny - dziś, 2 kwietnia 19:45 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Podróż 11. Chorwacja - Osijek - magazyn kulinarny - czwartek, 3 kwietnia 15:05
- Makłowicz w podróży: Bośnia i Hercegowina - Trebinje - magazyn kulinarny - czwartek, 3 kwietnia 16:45
- Makłowicz w podróży: Podróż 25. Holandia - Haga - magazyn kulinarny - czwartek, 3 kwietnia 19:45 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Irlandia - Cork - magazyn kulinarny - piątek, 4 kwietnia 7:00
- Makłowicz w podróży: Podróż 11. Chorwacja - Baranja - magazyn kulinarny - piątek, 4 kwietnia 15:05
- Makłowicz w podróży: Bośnia i Hercegowina - Nad Sutjeską i Driną - magazyn kulinarny - piątek, 4 kwietnia 16:45