Makłowicz w podróży: Podróż 26. Włochy: Piemont - Blaski Turynu

magazyn kulinarny Polska 2011   b.o.
W skrócie:Robert Makłowicz w Turynie, w zabytkowej Caffe Fiorio, opowiada historię pałeczek grissini. W sklepie z makaronami własnej produkcji kupuje pappardelle, które przygotowuje z grzybami.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
wtorek, 7 stycznia
za 12 dni
16:45 TVP HD

Opis

Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.

Popularny kucharz jedzie tym razem do Turynu. Ze szczytu Mole Antonelliana podziwia panoramę miasta. Później udaje się do zabytkowej kawiarni Caffe Fiorio. Tu opowiada historię grissini - pałeczek chlebowych, które upieczono po raz pierwszy w 1679 roku dla księcia Wiktora Amadeusza II, późniejszego króla. W Pastificio Defilippis, tradycyjnym sklepie z makaronami własnej produkcji, Makłowicz kupuje pappardelle, które przygotuje z grzybami na skrzyżowaniu Via Gramschi i Via Lagrange. Kucharz odwiedza jeszcze słynne muzeum motoryzacji oraz delikatesy Eataly. Hala sklepowa jest tak wielka, że można tu jeździć na rowerze. W sąsiedniej sali warto obejrzeć portrety włoskich bohaterów narodowych i ich ulubione dania z przepisami.