Makłowicz w podróży: Podróż 20. Indie - Trivandrum
W skrócie: | Robert Makłowicz przebywa w Trivandrum, stolicy Kerali na południu Indii. W menu mieszkańców znajdują się m.in. makaron ryżowy w mleczku kokosowym, placki dosa z soczewicą oraz owoce. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
środa, 12 marca za 12 dni |
19:45 | TVP Rozrywka (z napisami) |
czwartek, 13 marca za 13 dni |
10:05 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.
Trivandrum, stolicę Kerali na południu Indii charakteryzuje wielość kultur i wyznań. Obok siebie mieszkają tu hinduiści, muzułmanie, katolicy oraz Żydzi. W Kerali od lat 50. z powodzeniem władzę sprawuje partia komunistyczna. Nikt nie walczy tu z prywatną własnością, jak w środkowo-europejskim wydaniu socjalizmu. Działacze partyjni skupiają się na nowoczesnej polityce społecznej i zapewnieniu dostępu do edukacji obywatelom. Kolejną ciekawostką związaną z tym regionem jest równouprawnienie mężczyzn. W przeciwieństwie do większości społeczności na świecie w dawnych kulturach bramińskich w tej części Indii panował matriarchat. W menu mieszkańców Kerali znajdują się m.in. makaron ryżowy w mleczku kokosowym, placki dosa z soczewicą oraz owoce - różne rodzaje bananów, winogrona, papaje i ananasy. Kuchnia indyjska jest egalitarna - na stołach biednych i bogatych obywateli znajdziemy te same potrawy. Wizytę w Trivandrum zamyka udział w tradycyjnym połowie ryb, który mieszkańcy Kerali w niezmienionej formie praktykują od stuleci.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Robert Makłowicz gospodarz
Zobacz także
- Makłowicz w podróży: Podróż 5. Środkowa Dalmacja - Hvar - magazyn kulinarny - dziś, 28 lutego 15:55
- Makłowicz w podróży: Podróż 47. Chorwacja - Lastovo i Mljet - magazyn kulinarny - dziś, 28 lutego 16:45
- Makłowicz w podróży: Podróż 19. Macedonia - Stare wino - magazyn kulinarny - dziś, 28 lutego 19:45 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Austria - Dolina Gastein - magazyn kulinarny - noc pt./sob., 28 lutego na 1 marca 0:40
- Makłowicz w podróży: Austria - Wiedeń współczesny - magazyn kulinarny - sobota, 1 marca 6:20
- Makłowicz w podróży: Austria - Dolina Dunaju - magazyn kulinarny - sobota, 1 marca 6:55
- Makłowicz w podróży: Podróż 41. Malezja - Malakka - magazyn kulinarny - sobota, 1 marca 7:30
- Makłowicz w podróży: Podróż 45. Kuba - Plażowa - magazyn kulinarny - sobota, 1 marca 15:50
- Makłowicz w podróży: Austria - Krems i Dolina Wachau - magazyn kulinarny - niedziela, 2 marca 6:20
- Makłowicz w podróży: Filipiny - Wokół stolicy - magazyn kulinarny - niedziela, 2 marca 6:55