Makłowicz w podróży: Podróż 20. Indie - Trivandrum
W skrócie: | Robert Makłowicz przebywa w Trivandrum, stolicy Kerali na południu Indii. W menu mieszkańców znajdują się m.in. makaron ryżowy w mleczku kokosowym, placki dosa z soczewicą oraz owoce. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
czwartek, 5 grudnia za 13 dni |
16:45 | TVP HD |
Opis
Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.
Trivandrum, stolicę Kerali na południu Indii charakteryzuje wielość kultur i wyznań. Obok siebie mieszkają tu hinduiści, muzułmanie, katolicy oraz Żydzi. W Kerali od lat 50. z powodzeniem władzę sprawuje partia komunistyczna. Nikt nie walczy tu z prywatną własnością, jak w środkowo-europejskim wydaniu socjalizmu. Działacze partyjni skupiają się na nowoczesnej polityce społecznej i zapewnieniu dostępu do edukacji obywatelom. Kolejną ciekawostką związaną z tym regionem jest równouprawnienie mężczyzn. W przeciwieństwie do większości społeczności na świecie w dawnych kulturach bramińskich w tej części Indii panował matriarchat. W menu mieszkańców Kerali znajdują się m.in. makaron ryżowy w mleczku kokosowym, placki dosa z soczewicą oraz owoce - różne rodzaje bananów, winogrona, papaje i ananasy. Kuchnia indyjska jest egalitarna - na stołach biednych i bogatych obywateli znajdziemy te same potrawy. Wizytę w Trivandrum zamyka udział w tradycyjnym połowie ryb, który mieszkańcy Kerali w niezmienionej formie praktykują od stuleci.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Robert Makłowicz gospodarz
Zobacz także
- Makłowicz w podróży: Podróż 17. Walia - Nie tylko zamki - magazyn kulinarny - dziś, 22 listopada 16:45 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Podróż 2. Ekwador - Eldorado - magazyn kulinarny - dziś, 22 listopada 19:45 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Podróż 30. Londyn - Tygiel kulinarny - magazyn kulinarny - sobota, 23 listopada 6:20
- Makłowicz w podróży: Podróż 30. Londyn - Wypad za miasto - magazyn kulinarny - sobota, 23 listopada 6:55
- Makłowicz w podróży: Podróż 33. Zanzibar - Wodny świat - magazyn kulinarny - sobota, 23 listopada 15:50
- Makłowicz w podróży: Podróż 16. Estonia - Inflanty - magazyn kulinarny - niedziela, 24 listopada 6:20
- Makłowicz w podróży: Podróż 17. Walia - Celtowie, węgiel i morze - magazyn kulinarny - niedziela, 24 listopada 6:55
- Makłowicz w podróży: Podróż 18. Słowacja - Za miedzą - magazyn kulinarny - poniedziałek, 25 listopada 16:45 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Podróż 2. Ekwador - Nad Pacyfikiem - magazyn kulinarny - poniedziałek, 25 listopada 19:45 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Podróż 18. Słowacja - Na wschód - magazyn kulinarny - wtorek, 26 listopada 16:45 i 1 późniejsza emisja