Makłowicz w podróży: Filipiny - Cuda natury
W skrócie: | Prowadzący odwiedza targ w Tagaytay. Czekaja tu na niego kulinarne odkrycia takie jak serca palmowe, podroby wołowe i słynna zupa bulalo. Kucharz własnoręcznie przyrządzi wieprzowe adobo z ananasem. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
niedziela, 9 marca za 13 dni |
6:20 | TVP HD |
Opis
Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.
Jezioro Taal na filipińskiej wyspie Luzon było kiedyś morską zatoką. Na jeziorze znajduje się wyspa, a na wyspie wulkan Taal, jeden z najaktywniejszych w całym archipelagu. Z miasta Tagaytay Robert Makłowicz wyrusza przez wodę w stronę ognistej góry. Płynie łodzią, dosiada konia, wspomina tragiczną erupcję z roku 1911. W chacie na brzegu jeziora przegląda miejscowe menu, znajduje w nim m.in. endemiczne słodkowodne sardynki. Kolejne kulinarne odkrycia czekają na prowadzącego na targu w Tagaytay. Znajdują się tam serca palmowe, podroby wołowe i słynna zupa bulalo z wołową kością szpikową. Nie tracąc z oczu malowniczych, wulkanicznych wysp na jeziorze, Robert własnoręcznie przyrządza wieprzowe adobo z ananasem. Tropikalne owoce to mocna strona regionu Tagaytay, więc prowadzący przygotuje również desery owocowe.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Robert Makłowicz gospodarz
Zobacz także
- Makłowicz w podróży: Podróż 4. Mołdawia - Mołdawia winem płynąca - magazyn kulinarny - dziś, 24 lutego 16:00
- Makłowicz w podróży: Podróż 46. Węgry - Budapeszt - jubileuszowy - magazyn kulinarny - dziś, 24 lutego 16:45 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Podróż 18. Słowacja - Na wschód - magazyn kulinarny - dziś, 24 lutego 19:45 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Podróż 4. Mołdawia - Człowiek i natura - magazyn kulinarny - wtorek, 25 lutego 15:55
- Makłowicz w podróży: Podróż 46. Węgry - Zakole Dunaju - magazyn kulinarny - wtorek, 25 lutego 16:45
- Makłowicz w podróży: Podróż 18. Słowacja - Kraina wina - magazyn kulinarny - wtorek, 25 lutego 19:45 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Podróż 4. Mołdawia - Multikulti - magazyn kulinarny - środa, 26 lutego 15:55
- Makłowicz w podróży: Podróż 46. - Węgry. Budapeszt - dwa brzegi - magazyn kulinarny - środa, 26 lutego 16:45
- Makłowicz w podróży: Podróż 19. Macedonia - Droga przez Bałkany - magazyn kulinarny - środa, 26 lutego 19:45 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Podróż 5. Środkowa Dalmacja - słodka Cetina - magazyn kulinarny - czwartek, 27 lutego 16:05