Makłowicz w podróży: Filipiny - Cuda natury
W skrócie: | Prowadzący odwiedza targ w Tagaytay. Czekaja tu na niego kulinarne odkrycia takie jak serca palmowe, podroby wołowe i słynna zupa bulalo. Kucharz własnoręcznie przyrządzi wieprzowe adobo z ananasem. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.
Jezioro Taal na filipińskiej wyspie Luzon było kiedyś morską zatoką. Na jeziorze znajduje się wyspa, a na wyspie wulkan Taal, jeden z najaktywniejszych w całym archipelagu. Z miasta Tagaytay Robert Makłowicz wyrusza przez wodę w stronę ognistej góry. Płynie łodzią, dosiada konia, wspomina tragiczną erupcję z roku 1911. W chacie na brzegu jeziora przegląda miejscowe menu, znajduje w nim m.in. endemiczne słodkowodne sardynki. Kolejne kulinarne odkrycia czekają na prowadzącego na targu w Tagaytay. Znajdują się tam serca palmowe, podroby wołowe i słynna zupa bulalo z wołową kością szpikową. Nie tracąc z oczu malowniczych, wulkanicznych wysp na jeziorze, Robert własnoręcznie przyrządza wieprzowe adobo z ananasem. Tropikalne owoce to mocna strona regionu Tagaytay, więc prowadzący przygotuje również desery owocowe.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Robert Makłowicz gospodarz
Zobacz także
- Makłowicz w podróży: Podróż 1. Trentino - Alto Adige. Górska Garda - magazyn kulinarny - dziś, 21 listopada 10:05
- Makłowicz w podróży: Podróż 17. Walia - Przez góry - magazyn kulinarny - dziś, 21 listopada 16:45 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Podróż 2. Ekwador - Quito - magazyn kulinarny - dziś, 21 listopada 19:45 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Podróż 1. Trentino - Alto Adige. Alpejska kraina Ladynów - magazyn kulinarny - piątek, 22 listopada 7:00
- Makłowicz w podróży: Podróż 17. Walia - Nie tylko zamki - magazyn kulinarny - piątek, 22 listopada 16:45 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Podróż 2. Ekwador - Eldorado - magazyn kulinarny - piątek, 22 listopada 19:45 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Podróż 30. Londyn - Tygiel kulinarny - magazyn kulinarny - sobota, 23 listopada 6:20
- Makłowicz w podróży: Podróż 30. Londyn - Wypad za miasto - magazyn kulinarny - sobota, 23 listopada 6:55
- Makłowicz w podróży: Podróż 33. Zanzibar - Wodny świat - magazyn kulinarny - sobota, 23 listopada 15:50
- Makłowicz w podróży: Podróż 16. Estonia - Inflanty - magazyn kulinarny - niedziela, 24 listopada 6:20