Makłowicz w podróży: Bośnia i Hercegowina - Trebinje
W skrócie: | Kucharz z Krakowa odwiedza Trebinje leżące w Republice Serbskiej. Spróbuje trzech rodzajów pity prosto z pieca. Przyrządzi pstrąga w mące kukurydzianej w sosie na bazie białego wina. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
sobota, 22 lutego jutro |
6:55 | TVP HD |
Opis
Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.
Kucharz z Krakowa odwiedza Trebinje leżące w Republice Serbskiej. Kulinarną wizytówką miasta, obok kawiarni, są piekarnie, gdzie Robert spróbuje trzech rodzajów pity prosto z pieca. Jest to ciasto strudlowe, czyli filo, o różnych kształtach i nadzieniach. Burek nadziewany jest wyłącznie mięsem, zeljanica zaś ma nadzienie szpinakowe. Na targu można kupić produkty wytwarzane w okolicznych gospodarstwach - oliwę, ser kripavac z mleka krowiego i koziego, szynkę z kozy i warzywa: szpinak, buraki, groszek, a nawet pokrzywy na zupę. Stoisko z serami zachwyca mnogością gatunków. Robert próbuje ser ze skórzanego worka, który można spotkać tylko w Hercegowinie. Kucharz odwiedza również niewielkie miejscowości leżące niedaleko miasta. W Mosko jest gościem restauracji Konak, gdzie spróbuje pieczonego jagnięcia i cielęciny z ziemniakami. Przed nim również zestaw miejscowych przekąsek: placek z serem kripavac, utipci, czyli pączki na słono i mamałyga z serem. Danie odcinka Robert gotuje nad brzegiem rzeki, obok koła łopatkowego. Jest to pstrąg w mące kukurydzianej z grochem poljak, w sosie na bazie białego wina. W nieodległym Klobuku odnajduje winnicę cesarską, która w czasach Austro-Węgier produkowała z białych gron odmiany wina żilawka, wysyłanego później na wiedeński dwór. O jakości tego wina przesądza tutejsza gleba - wulkaniczny tuf. Degustacja odbywa się w winotece Vukoje. Do wina podano miejscowe danie: risotto z kapustą ratan i koźlęciną.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Robert Makłowicz gospodarz
Zobacz także
- Makłowicz w podróży: Podróż 18. Słowacja - Za miedzą - magazyn kulinarny - dziś, 21 lutego 19:45 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Podróż 13. Austria - Narty u Amadeusza - magazyn kulinarny - noc pt./sob., 21 na 22 lutego 0:40
- Makłowicz w podróży: Bośnia i Hercegowina - Mostar - magazyn kulinarny - sobota, 22 lutego 6:20
- Makłowicz w podróży: Podróż 41. Malezja - Penang - magazyn kulinarny - sobota, 22 lutego 7:20
- Makłowicz w podróży: Podróż 45. Kuba - Szlak bojowy - magazyn kulinarny - sobota, 22 lutego 15:50
- Makłowicz w podróży: Bośnia i Hercegowina - Nad Sutjeską i Driną - magazyn kulinarny - niedziela, 23 lutego 6:20
- Makłowicz w podróży: Austria - Wiedeń cesarski - magazyn kulinarny - niedziela, 23 lutego 6:55
- Makłowicz w podróży: Podróż 4. Mołdawia - Mołdawia winem płynąca - magazyn kulinarny - poniedziałek, 24 lutego 16:00
- Makłowicz w podróży: Podróż 46. Węgry - Budapeszt - jubileuszowy - magazyn kulinarny - poniedziałek, 24 lutego 16:45
- Makłowicz w podróży: Podróż 18. Słowacja - Na wschód - magazyn kulinarny - poniedziałek, 24 lutego 19:45 i 1 późniejsza emisja