Makłowicz w drodze (2/3)

Makłowicz w drodze (2/3)

magazyn kulinarny Polska 2017   b.o.
W skrócie:Pierwszym celem wyprawy Roberta Makłowicza jest górskie schronisko Dolomiten Hütte. Podróżujący kucharz przyrządza krupnik z pęczaku. Następnie przygląda się, jak powstaje słynny miejscowy sznaps.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
poniedziałek, 25 listopada
za 4 dni
0:10 Food Network

Opis

Kolejna odsłona autorskiego, kulinarno-podróżniczego, programu Roberta Makłowicza, który jako pierwszy w dziejach telewizji polskiej zaproponował widzom zwiedzanie świata poprzez pryzmat kulinariów. Jego nowy cykl ukazuje związki kuchni z kulturą i historią odwiedzanych regionów, odkrywa lokalne tradycje oraz miejscowe specjały i osadza je w kontekście historii małych ojczyzn.

Pierwszym celem podróży Roberta jest górskie schronisko Dolomiten Hütte, które szczyci się pięknymi widokami i tradycyjną kuchnię. Kucharz zamawia serowe kluski Käsespätzle, a sam na tarasie z widokiem na Spitz Kofel gotuje Osttiroler Gerstensuppe czyli krupnik z pęczaku. Następnie przygląda się, jak słynny miejscowy sznaps powstaje w rodzinnej destylarni, która przerabia owoce z przydomowego sadu. Kolejnymi etapami w podróży są miasto Lienz oraz stacja narciarska Kals am Grossglockner, u stóp najwyższego szczytu Austrii.

Zobacz także