Makłowicz w drodze (3/11)

Makłowicz w drodze (3/11)

magazyn kulinarny Polska 2019   b.o.
W skrócie:Robert Makłowicz wybrał się na wybrzeże Belgii. Unikatem jest tam konny połów krewetek w Oostduinkerke. Te i inne owoce morza oferują wielkim wyborze sklepy rybne i restauracje w Nieuvport.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
poniedziałek, 27 stycznia
za 5 dni
9:20 Food Network
sobota, 1 lutego
za 10 dni
7:45 Food Network
niedziela, 2 lutego
za 11 dni
0:05 Food Network

Opis

Kolejna odsłona cyklu autorskich programów Roberta Makłowicza, w których prowadzący pokazuje lokalną kuchnię oraz związane z nią zwyczaje. Te z kolei wypływają z miejscowej tradycji i historii oraz stanowią ważny fragment kultury danego regionu, kształtując zarazem poczucie lokalnej tożsamości. Kucharz pokazuje również najważniejsze jego zdaniem i najbardziej spektakularne atrakcje turystyczne danego miejsca, zwłaszcza takie, o których milczą, bądź tylko zdawkowo wspominają przewodniki. Odwiedza zatem nie tylko targi, producentów lokalnej żywności i trunków czy godne polecenia lokale, w których spotykają się przede wszystkim miejscowi, lecz również świątynie, zabytki oraz muzea.

Robert Makłowicz wybrał się na morskie wybrzeże Belgii. Unikatem w skali całego Morza Północnego jest konny połów krewetek w miejscowości Oostduinkerke. Te i inne owoce morza oferują w wielkim wyborze sklepy rybne i restauracje w Nieuvport. Robert próbuje małży z frytkami i wyrusza do holenderskiego Yerseke, skąd pochodzi większość zjadanych w Belgii mięczaków. Przyrządza tam małże na sposób tajski oraz hiszpański.

Zobacz także