Kuchnia Jagiellonów: Boże Narodzenie, czyli bogactwo kuchni, kuchnia bogactwa (22)
magazyn kulinarny Polska 2020
W skrócie: | Historyk, dziennikarz i pisarz Łukasz Modelski, autor kilku książek o historii kuchni, odtworzy dawne potrawy. Przygotuje dnia, korzystając ze starych receptur, ale spróbuje unowocześnić skład. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
wtorek, 9 lipca za 7 dni |
8:35 | TVP Historia |
wtorek, 9 lipca za 7 dni |
8:40 | TVP Historia 2 |
Opis
Historyk, dziennikarz i pisarz Łukasz Modelski, autor kilku książek o historii kuchni, odtworzy dawne potrawy. Przygotuje dnia, korzystając ze starych receptur, ale unowocześni je tak, by były możliwe do przyrządzenia we współczesnej kuchni. W czasie gotowania przybliży historię poszczególnych produktów, przypraw oraz opowie anegdoty z dziejów Polski od XIV do XVII wieku.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Łukasz Modelski gospodarz
Zobacz także
- Kuchnia Jagiellonów: Wazowie - Jagiellonowie po kądzieli, czyli kuchnia przełomu (17) - magazyn kulinarny - dziś, 2 lipca 8:35
- Kuchnia Jagiellonów: Wazowie, czyli francuska kuchnia na polskim stole (18) - magazyn kulinarny - środa, 3 lipca 8:45 i 1 późniejsza emisja
- Kuchnia Jagiellonów: Z dala od pałacu, czyli kuchnia dworu polskiego (19) - magazyn kulinarny - czwartek, 4 lipca 8:50 i 1 późniejsza emisja
- Kuchnia Jagiellonów: Compendium Ferculorum, czyli pierwsza polska książka kucharska (20) - magazyn kulinarny - piątek, 5 lipca 9:00 i 1 późniejsza emisja
- Kuchnia Jagiellonów: Wigilia, czyli kuchnia postna: kuchnia polska (21) - magazyn kulinarny - poniedziałek, 8 lipca 8:40 i 1 późniejsza emisja