Kuchnia dla odważnych (5/8)
W skrócie: | Walenty jedzie do prasłowiańskiej osady w Biskupinie, by odkryć dawne sposoby gotowania. Spotyka się z Krzyśkiem, znawcą w dziedzinie kuchni neolitycznej. W menu pojawiają się m.in. dania z królika. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Walenty Kania wraz z widzami odkrywa nowe, odważne smaki. W kuchni eksperymentuje z przyjaciółmi z różnych stron Polski i pokazuje, co jeszcze można zjeść. Odwiedza krakowskich fanów zdrowego odżywiania, których karmi robakami. Razem z przyjacielem z Katowic przyrządza szwedzkiego kiszonego śledzia, a także wyrusza w podróż do zarania polskiej cywilizacji - Biskupina. Tam odnajduje smaki prymitywnej kuchni słowiańskiej.
Walenty wybiera się do prasłowiańskiej osady w Biskupinie, żeby odkryć pradawne sposoby gotowania. Spotyka się tam z kolega Krzyśkiem, który jest znawcą w dziedzinie kuchni neolitycznej. Mężczyźni budują prymitywną kuchnię w starym, zalanym kamieniołomie. W menu pojawiają się dania z królika, w tym królicze podroby smażone na kamieniu, a potem reszta zwierzęcia zostanie upieczona w jamie. Walenty przyrządzi też jajka w popiele z ogniska. Krzysiek szykuje dla Walentego niespodziankę kulinarną ze szpiku kostnego.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Walenty Kania gospodarz