Kuchnia dla odważnych (5/8)
W skrócie: | Walenty jedzie do prasłowiańskiej osady w Biskupinie, by odkryć dawne sposoby gotowania. Spotyka się z Krzyśkiem, znawcą w dziedzinie kuchni neolitycznej. W menu pojawiają się m.in. dania z królika. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
niedziela, 27 kwietnia za 12 dni |
2:35 | Food Network |
Opis
Walenty Kania wraz z widzami odkrywa nowe, odważne smaki. W kuchni eksperymentuje z przyjaciółmi z różnych stron Polski i pokazuje, co jeszcze można zjeść. Odwiedza krakowskich fanów zdrowego odżywiania, których karmi robakami. Razem z przyjacielem z Katowic przyrządza szwedzkiego kiszonego śledzia, a także wyrusza w podróż do zarania polskiej cywilizacji - Biskupina. Tam odnajduje smaki prymitywnej kuchni słowiańskiej.
Walenty wybiera się do prasłowiańskiej osady w Biskupinie, żeby odkryć pradawne sposoby gotowania. Spotyka się tam z kolega Krzyśkiem, który jest znawcą w dziedzinie kuchni neolitycznej. Mężczyźni budują prymitywną kuchnię w starym, zalanym kamieniołomie. W menu pojawiają się dania z królika, w tym królicze podroby smażone na kamieniu, a potem reszta zwierzęcia zostanie upieczona w jamie. Walenty przyrządzi też jajka w popiele z ogniska. Krzysiek szykuje dla Walentego niespodziankę kulinarną ze szpiku kostnego.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Walenty Kania gospodarz
Zobacz także
- Kuchnia dla odważnych (1/8) - magazyn kulinarny - noc sob./niedz., 19 na 20 kwietnia 2:35
- Kuchnia dla odważnych (2/8) - magazyn kulinarny - noc sob./niedz., 19 na 20 kwietnia 3:00
- Kuchnia dla odważnych (3/8) - magazyn kulinarny - noc niedz./pon., 20 na 21 kwietnia 2:35
- Kuchnia dla odważnych (4/8) - magazyn kulinarny - noc niedz./pon., 20 na 21 kwietnia 3:00
- Kuchnia dla odważnych (6/8) - magazyn kulinarny - noc sob./niedz., 26 na 27 kwietnia 3:00
- Kuchnia dla odważnych (7/8) - magazyn kulinarny - noc niedz./pon., 27 na 28 kwietnia 2:35
- Kuchnia dla odważnych (8) - magazyn kulinarny - noc niedz./pon., 27 na 28 kwietnia 3:00