Jak to działa?: Smak (81)

Jak to działa?: Smak (81)

magazyn popularnonaukowy Polska   b.o.
W skrócie:Większość osób zna cztery podstawowe smaki: słodki, słony, gorzki i kwaśny. Nie tak dawno wyodrębniono piąty smak podstawowy - umami, który określa się jako lekko słonawy smak mięsny.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
środa, 11 grudnia
za 12 dni
23:30 TVP ABC (z napisami)

Opis

Radosław Brzózka tłumaczy podstawowe prawa fizyki, które rządzą zjawiskami w otaczającym świecie. Jako przykłady posłużą mu urządzenia, z których ludzie korzystają na co dzień. Efektowne eksperymenty przekonują, że fizyka nie musi być trudna i nudna. Widzowie zobaczą, jak ciekawość świata i chęć rozwiązania problemów pomogła naukowcom i wynalazcom skonstruować takie urządzenia jak telefon komórkowy, kuchenka mikrofalowa czy aparat fotograficzny.

Większość osób zna cztery podstawowe smaki: słodki, słony, gorzki i kwaśny. Nie tak dawno wyodrębniono piąty smak podstawowy - umami, który określa się jako lekko słonawy smak mięsny. Badacze podejrzewają, że istnieją nieodkryte jeszcze receptory reagujące na co najmniej kilka innych smaków - tłusty, metaliczny czy wodny.