Jak to działa?: Smak (81)
W skrócie: | Większość osób zna cztery podstawowe smaki: słodki, słony, gorzki i kwaśny. Nie tak dawno wyodrębniono piąty smak podstawowy - umami, który określa się jako lekko słonawy smak mięsny. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Radosław Brzózka tłumaczy podstawowe prawa fizyki, które rządzą zjawiskami w otaczającym świecie. Jako przykłady posłużą mu urządzenia, z których ludzie korzystają na co dzień. Efektowne eksperymenty przekonują, że fizyka nie musi być trudna i nudna. Widzowie zobaczą, jak ciekawość świata i chęć rozwiązania problemów pomogła naukowcom i wynalazcom skonstruować takie urządzenia jak telefon komórkowy, kuchenka mikrofalowa czy aparat fotograficzny.
Większość osób zna cztery podstawowe smaki: słodki, słony, gorzki i kwaśny. Nie tak dawno wyodrębniono piąty smak podstawowy - umami, który określa się jako lekko słonawy smak mięsny. Badacze podejrzewają, że istnieją nieodkryte jeszcze receptory reagujące na co najmniej kilka innych smaków - tłusty, metaliczny czy wodny.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Radosław Brzózka gospodarz
Zobacz także
- Jak to działa?: Mleko (172) - magazyn popularnonaukowy - wczoraj, 24 kwietnia 23:00
- Jak to działa?: Jak naprawić człowieka (170) - magazyn popularnonaukowy - wczoraj, 24 kwietnia 23:30
- Jak to działa?: Zobaczyć niewidzialne (169) - magazyn popularnonaukowy - dziś, 25 kwietnia 23:00
- Jak to działa?: Sen (168) - magazyn popularnonaukowy - dziś, 25 kwietnia 23:30
- Jak to działa?: Pasożyty (167) - magazyn popularnonaukowy - sobota, 26 kwietnia 22:55
- Jak to działa?: Ciekawe urządzenia (166) - magazyn popularnonaukowy - sobota, 26 kwietnia 23:25
- Od ucha do ucha: Jak to działa?: Modele latające (40) - magazyn popularnonaukowy - niedziela, 27 kwietnia 8:00
- Jak to działa?: Port (165) - magazyn popularnonaukowy - niedziela, 27 kwietnia 22:50
- Jak to działa?: Konserwacja znalezisk archeologicznych (164) - magazyn popularnonaukowy - niedziela, 27 kwietnia 23:25
- Jak to działa?: Co z tym Bałtykiem? (163) - magazyn popularnonaukowy - poniedziałek, 28 kwietnia 23:05